A tojással készített salátákból jobban felszívódnak a karotinoidok

A Purdue Egyetem kutatói szerint jobban felszívódnak a nyers zöldségekben lévő karotinoidok. Ezek a zsírban oldódó tápanyagok a gyulladásokat és az oxidatív stresszt is csökkentik.


„A különféle színes zöldségekből kevert salátákban számos karotinoid, például béta-karotin, lutein, zeaxatin és likopin is fellelhető” – nyilatkozta az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent kutatás vezetője, Wayne Campbell professzor. „Az egész tojásban lévő lipidek javítják ezeknek a karotinoidoknak a felszívódását.”

„A legtöbb ember nem fogyaszt elég zöldséget, ugyanakkor sokan olyan salátaönteteket választanak, amelyek kevesebb zsírt tartalmaznak, vagy zsírmentesek” – tette hozzá a tanulmány társszerzője, Jung Eun Kim. „Eredményeink azt bizonyítják, hogy az emberek több egészséges karotinoidot tudtak felszívni a nyers zöldségekből akkor, amikor egész főtt tojással együtt fogyasztották. A tápanyagokban gazdag tojás, amely alapvető aminosavakat, telítetlen zsírsavakat és B-vitaminokat is tartalmaz, felhasználható a zöldségek tápértékének fokozására, amelyekből az emberek többsége általában túl keveset fogyaszt az étrendjében.”

Kísérletükben 16 személy fogyasztott nyers zöldségekből kevert salátát először tojás nélkül, majd egy fél tojással, később pedig három tojással. Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a salátához három egész tojást adtak, 3,8-szer magasabb volt a karotinoidok felszívódása, mint a tojást nem tartalmazó saláta fogyasztása esetén.

A kutatás során a különböző mennyiségű szójaolajjal, repceolajjal és vajjal készült salátákat is vizsgálták. A kutatók szerint a salátaöntetekben lévő lipidek szintén növelik a karotinoidok felszívódását, ezeket azonban könnyen túlzásba lehet vinni, ami túl sok kalória fogyasztásához vezethet.

medipress