Acut hasnyálmirigy gyulladás utáni diéta

A pancreasnedv -elválasztás ingerének csökkentése szükség szerint, több napos koplaltatás után folyékony, folyékony-pépes, szénhidrát, majd fehérje tartalmú, zsír- fűszer- rostszegény az étrend. Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztható csak zsiradék, étolaj, vagy vaj, Ráma margarin formájában, legfeljebb napi 10 g-os adagban, mennyisége fokozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. (Enzim meghatározás normalizálódás alapfeltétel). Alkohol fogyasztása tilos! Ha egyidejűleg cukorbetegség is fennáll, illetve az Insulin-termelés is károsodott, akkor natív cukrok nem fogyaszthatóak és a szénhidrát mennyiségét is meg kell szorítani.

 

A teljes koplalás után felhasználható nyersanyagok, ételféleségek:

zsír nélkül készített, sós, rántott leves,
pirított zsemle, keksz, kétszersült,
héjában főtt vagy sült burgonya,
kevés cukorral készített almakompót, almamártás, almaleves.
Főtt sárgarépa, tej, zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral készített sárgarépa főzelék.
A szigorú diétát a fokozatos fehérjebeépítés követi, napi 60-80 g sovány főtt, darált csirke vagy sertéshús adásával.
Ha ez panaszokat nem okoz, kis mennyiségű tej (80-100 ml) adását kezdjük, ételekbe keverve, majd sovány tehéntúrót, sovány sajtot, Óvári, sovány gépsonkát, fehérpecsenyét fogyaszthat a beteg.

Felhasználható nyersanyagok, gabonafélék és készítmények:

Búzadara, rizs, főzve, szárazon pirítva, zabpehely.

Húsok, húskészítmények:

Zsírszegény húsfélék: fiatal csirke, sovány sertés, sovány hal, sovány galamb, nyúl, borjúhús, sovány csirkemáj, főzve, teflonban alufóliában zsiradék nélkül párolva, sütve, római cserépedényben zsiradék nélkül elkészítve, sovány gépsonka, sertés java.

Tej- tejterméke:

tej 50-100 ml mennyiségben, ételekbe keverve, sovány tehéntúró, sovány sajt (Óvári, Túra, Tenkes, köményes)

Zöldség-, főzelékfélék:

Burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejes saláta, zsiradék nélküli levesnek köretnek, főzeléknek elkészítve, habarással.

Gyümölcsök:

alma, őszibarack, csak kompótnak, levesnek, mártásnak, turmixitalnak, szűrve elkészítve.

Tiltott élelmiszerek:

alkohol, puffasztó főzelékek (káposztafélék) apró magvas gyümölcsök, rostdús gyümölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, mák) szárazhüvelyesek, szárazbab, sárgaborsó, lencse, sertés zsír, baromfizsír, hízott állatok húsa, liba mája, zsíros, fűszeres, füstölt húsfélék, töltelékfélék, disznósajt, kolbász, sonka, császárhús, tejszín, tejföl, érlelt túrók, fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zeller.

Ezt a diétát mindaddig tartani kell, amíg a laboratóriumi eredmények alapján a kezelőorvos indokoltnak tartja.