info@dietinfo.hu
/ Alultápláltság / Alultápláltság

Alultápláltság

Bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések következményeként létrejöhet alultáplált állapot, illetve műtétek, súlyos égési sérülések is általában hirtelen testtömeg csökkenéssel járnak. A különböző testképzavarok egyre nagyobb számban érintik a lakosságot, azon belül is a korhatár egyre csökken, így komoly problémát jelentenek ezek a betegségek már a tizenéves korcsoportban is. Az alultápláltság következményeiként a szervezet ellenállóképessége csökken, a zsírraktárak után a létfontosságú izomzat is leépül, szélsőséges esetben bizonyos folyamatok (például nők esetében a menstruáció) zavart szenvednek.

A 18-as érték alatti BMI mindenképpen figyelmeztetés kell, hogy legyen arra, hogy a testtömeget növelő étrendet állítsunk össze. Felszívódási zavarokból adódó súlyvesztés esetén elsőként ezt a problémát kell, akár gyógyszeres kezeléssel rendezni. Az étrendben könnyen emészthető zsiradékokat, és szénhidrátban gazdagabb élelmiszereket érdemes fogyasztani. Minél kisebb térfogatú és emellett nagy kalória tartalmú alapanyagok közül válogassunk, mint például a zsíros sajtok (trappista, parenyica, feta, mascarpone), szalámik, olajos magvak, tejszínes, csokoládés desszertek. Szükség esetén magas kalória tartalmú tápszerek fogyasztását is be kell iktatni az étrendbe, akár főzés során alkalmazva, akár önmagban tízórai, vagy uzsonnára iható tápszer formájában.

Kérjük értékeld a cikket!

Comments are closed.