Ánizs

A Földközi-tenger mellékéről származik. Hazánkban termesztett egyéves, illatos növény

3,5-5 mm hosszú szürkésbarna színű termése a fűszer.

Jellemző kellemes illata, a köménymag illatára emlékeztet, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer.

Már az ókorban és napjainkban is az egész világon használták, illetve használják, mint fűszert. Az ánizs illóolajat, zsíros olajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.

Felhasználható: Főzelékek, vadas ételek, mártások, gyümölcskompótok, pudingok, gyümölcsös rizs, köhögés elleni cukorkák, puncsok, szirupok likőrök ízesítéséhez.

Gyógyhatása miatt étvágyjavító, vértisztító, emésztést serkentő, idegerősítő, hurutoldó, felfúvódást szüntető, gyomor, bél és epebántalmak elleni szereként is használják. Gyermekgyógyászatban, mint szélhajtó, nélkülözhetetlen.

Ánizsmagot általában egészben használjuk, de ha szükséges mindig csak a szükséges mennyiséget törjük össze, vagy daráljuk le, mert gyorsan elveszti jellegzetes aromáját