Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
Emlőrák
PET-CT segít emlőrák esetében is
| 2008-03-29 12:55:05

A Texas Egyetem kutatói nemrég találtak egy olyan módszert, mely segítségével az eddig nehezen diagnosztizálható, ezért magas halálozási arányú emlőrák is viszonylag korán felismerhető.
Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom
A gyulladásos eredetű emlőrák nagyon gyorsan képes növekedni, terjedni és átlagosan hat-kilenc hónap alatt a beteg halálához vezet. Ha azonban a beteget fluorodeoxiglukózt (FDG-t) használó PET-CT-vel (FDG-PET-CT) vizsgáljuk, a daganat az eddigieknél jóval korábbi fázisban felismerhetővé válik.

A PET-CT kiválóan alkalmas a gyulladásos emlőrák felismerésére és a stádium meghatározására, mert egyszerre ad információt a daganat kialakulási helyéről és az egész testre gyakorolt hatásáról, esetleges áttéteiről. Emellett nagyszerű eszköz a kezelés megtervezéséhez is." - fejtette ki Dr. Selin Carkaci radiológus professzor, a kutatócsoport vezetője.

A gyulladásos emlőrák egy igen ritka, de rendkívül agresszív viselkedésű daganat, mely megjelenésében nem hasonlít a többi daganatra. Az összes emlőrák 1-5 százaléka tartozik ide, melyet általában fiatal nőkben diagnosztizálnak a megjelenő bőrpír, melegség és duzzanat jelentkezése alapján. Ezek a tünetek kb. 3 hónapon keresztül fennállnak, azonban nagyon gyakran nincs tapintható tömöttség az emlőben. Ennek következménye, hogy amikor már diagnosztizálják, a daganat már áttéteket adott, mely jelentősen csökkenti a túlélési esélyeket, a daganat diagnózistól számított öt éves túlélési ideje csak 25-50 százalék (a betegek negyede-fele él még a diagnózistól számított öt évnél tovább).

A kutatók 41, átlagosan 50 éves, frissen diagnosztizált gyulladásos emlőrákban szenvedő nőbeteg segítségével végezték vizsgálatukat, mely során teljes test FDG-PET-CT vizsátlagosan 50 éves, frissen diagnosztizált gyulladásos emlőrákbangálatot végeztek.

A betegek közel felénél (20 esetben) találtak metasztázisokat, melyeket szövettani mintavétellel és egyéb képalkotó eljárásokkal is igazoltak, majd elindították azok kezelését. Összesen kettő álpozitív eredmény született (daganatot jelzett, pedig nem volt az), azaz a vizsgálat pontossága 95 százalékos. A nyirokcsomók érintettségének megítélése a készülék segítségével azonban még ennél is pontosabb, közel 98 százalékos.

A PET vizsgálat képet ad arról, hogy összességében sejtszinten hogyan viselkedik a szervezet, míg a CT vizsgálat az anatómiai szerkezetet jeleníti meg. Az FDG-PET-CT vizsgálat során először a CT segítségével elkészül a kép az anatómiai felépítésről, majd az FDG-t beadva a PET megmutatja az egyes területek FDG-t lebontó hajlandóságát. Ahol ugyanis a sejtek anyagcseréje gyors, ott az FDG is gyorsabban bomlik, mely több pozitront eredményez a PET számára.

„A legfantasztikusabb a PET-CT-ben az, hogy segítségével a daganatot nagyon korai stádiumban fel tudjuk ismerni, amikor még a változások csak sejtszinten jönnek létre. Ez merőben újfajta megközelítés, hiszen eddig csak akkor tudtunk valamit észrevenni, ha már anatómiai eltérést hozott létre maga körül." - magyarázta Dr. Carkaci.

medipress


Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk