Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
A Glikémiás Indexről
| 2008-02-07 11:41:09

A Glikémiás Indexről egyre több helyen olvashatunk. De mi is ez valójában? Hogyan használhatjuk a testsúlyoptimalizálásban?
Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom

A Glikémiás Indexről egyre több helyen olvashatunk. De mi is ez valójában? Hogyan használhatjuk a testsúlyoptimalizálásban?

A Glikémiás Index azt fejezi ki, hogy a vizsgált szénhidrátnak, illetve az adott szénhidráttartalmú élelmiszernek a glükózhoz képest milyen a vércukoremelő hatása. A glükóz Glikémiás Indexe 100 %. A 70-nél nagyobb érték magas, az 56-69 közé eső közepes, míg az 55 vagy annál kisebb érték alacsonynak számít.

A glikémiás index (GI) csökkentésén alapuló diéta hatására csökken a test zsírszöveteinek mennyisége és csökkenthető a vér "rossz koleszterin" szintje is. Utóbbinak köszönhetően egyaránt csökken a szívinfarktusra és agyvérzésre való esély - állítja egy új tanulmány.


A magas GI-vel rendelkező ételek, mint például a sütemények, nagyon gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. Az alacsony GI-vel jellemezhető ételek, mint amilyenek a különböző tejtermékek, főtt tészták, szintén megemelik a vércukorszintet, viszont sokkal lassabban és kisebb mértékben.

Azoknak az embereknek, akik alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanak, sokkal jobb lesz a közérzetük és egyben a zsírlebontásuk is hatékonyabbá válik.
Joanna McMillan-Price (Sidney Egyetem) és munkatársai 189 túlsúlyos, 18 és 40 év közötti férfi és nő esetében vizsgálták a GI-diéta zsíranyagcserére gyakorolt hatásait.

A résztvevőket véletlenszerűen négy csoportba osztották: 12 héten át csökkentett kalória- és zsírtartalmú étrendet kaptak, amelyek azonban különböztek a glikémiás indexet tekintve.

Az első csoport ételei az alacsony glikémiás index mellett sok szénhidrátot - a teljes energiamennyiség 55%-a - tartalmaztak, míg a második csoport ételeiben szintén sok szénhidrát volt, de magas GI-érték mellett. A harmadik csoport magas fehérjetartalmú - a teljes energiabevitel 25%-a - ételeket evett magas GI-értékek mellett, a negyedik csoport pedig magas fehérjetartalmú táplálékot fogyasztott alacsony GI-értékekkel.


Három hónap múlva mindenkinél kisebb-nagyobb mértékű (4,2 - 6,2%) testsúlycsökkenés volt tapasztalható.
A legnagyobb mértékű súlycsökkenést viszont azoknál lehetett megfigyelni, akik nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmazó, de ugyanakkor alacsony glikémiás index-szel jellemezhető ételeket fogyasztottak. Az első csoport - sok szénhidrát, alacsony GI - tagjainál a zsírszövet mennyiségében például csaknem 80%-kal nagyobb mértékű csökkenést lehetett megfigyelni azokhoz képest, akiknél az ételek szénhidráttartalma mellett a GI-index is magas volt.


A koleszterinszint változásainak tekintetében már más volt a helyzet: azoknál, akik magas fehérjetartalmú, magas glikémiás indexű ételeket fogyasztottak, az LDL-koleszterin koncentrációja emelkedett, azoknál viszont, akik sok fehérje mellett alacsony glikémiás index-szel jellemezhető ételeket ettek, koleszterinszint-csökkenést tapasztaltak.


Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy nem okoz problémát, ha például viszonylag sok tésztafélét eszünk, azonban mindenképpen figyeljünk rá, hogy a tészta mellé fogyasztott ételek glikémiás indexe alacsony legyen.

Megnézem még:
Táplálékaink Glikémiás Indexe

Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk