Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
Epebetegek diétája
| 2012-08-30 10:20:00

Az epebetegségek körébe tartozik az akut és a heveny epehólyaggyulladás, az epeútgyulladás és az epeútelzáródás. A kövek képződését elősegíti az egészségtelen életmód, a mozgáshiány, a rostszegény, viszont zsírban, kalóriában gazdag táplálkozás.
Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom

Epebetegek diétája
Az epe a májban termelõdik, ahonnan az epevezetéken keresztül elõször az epehólyagba jut. Az epehólyag falának izomzata szabályozza, hogy egy-egy étkezés alkalmával mennyi epe jusson tovább a patkóbélbe, azaz mennyi epe szükséges az emésztéshez, egészen pontosan a zsírok emésztéséhez. Ha az epe kiürülése valamilyen okból nem történik meg, alkotóelemeinek összetétele megváltozik. Ez a változás kõképzõdéshez és gyulladáshoz vezethet.

Az epebetegségek körébe tartozik az akut és a heveny epehólyaggyulladás, az epeútgyulladás és az epeútelzáródás.

A kövek képződését elősegíti az egészségtelen életmód, a mozgáshiány, a rostszegény, viszont zsírban, kalóriában gazdag táplálkozás. Ebből az is következik, hogy a legtöbb epeköves beteg túlsúllyal küzd, elhízott. Bár a fogyás önmagában nem gyógyítja meg az epekövességet, a panaszok csökkennek, akár el is múlhatnak. Az egyik legfontosabb feladat tehát csökkenteni az energiabevitelt.

Az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, ezért az epekímélõ étrendnél a zsírbevitel csökkentése a fő szempont. Elsősorban az elfogyasztott zsiradék mennyiségét kell a minimálisra korlátozni. Ilyenkor nemcsak az állati eredetű zsiradékok korlátozása a feladat, hanem minden zsiradékkal óvatosan kell bánni. Így a növényi olajokkal, a margarinnal, a vajjal, és nem útolsó sorban a rejtett zsiradékokra is figyeljünk oda. Rejtett zsiradékok vannak a felvágottakban és a húsokban, de a zsíros sajtokkal is vigyázni kell.

Részesítsük előnyben a növényi olajakat, mert csökkentik az epe koleszterinkoncentrációját, így gátolják a kõképzõdést.

Ételeink elkészítésekor válasszuk inkább a párolást, a fõzést és a grillezést. Tilos a szalonna, tejszín, zsíros húsok, vajas, krémes, csokoládés cukrászsütemények fogyazstása, mert ezek epegörcsöt produkálhatnak.

A csökkentett zsírbevitel, amely az epebetegség egyik rizikófaktora, segít az ideális testsúly elérésében is.

Az egyéni tűrőképességnek megfelelően kerüljük azokat a zöldségféléket, amelyek panaszokat okoznak, de a többi zöldség és fõzelékféle fogyasztását nem tilos, sőt javasolt. A puffadást okozó zöldségféléket (pl. a káposztafélék, hüvelyesek) olyan módon készíthetjük el, hogy a kellemetlen tüneteket okozó anyagok távozzanak belőlük. Például fedő nélkül való főzés, első főzővíz leöntése...stb.

Rosttartalmuk miatt jó hatással vannak a bélmûködésre, segítenek az epebetegekre jellemzõ székrekedés elkerülésében. Naponta többször (4-5), kis adagokat fogyasszunk, így biztosíthatjuk, hogy az epehólyag kiürüljön.

A diéta fõ célja, hogy megelõzze a görcsös összehúzódásokat de elõsegítse az epe ürülését.

Egyéni tûrõképesség függvénye lehet még a tej, tojás, vaj, margarin, nyers saláták, paradicsom, gomba, zöldpaprika, uborka, aprómagvas gyümölcsök, mustár, ánizs, köménymag és a rostos gyümölcslevek fogyasztása. Fontos, hogy figyeljük magunkat, és próbáljuk meg beazonosítani a panaszt kiváltó ételeket.

 

Akut esetben

Akut epehólyaggyulladás vagy epeköves roham után természetesen nem elég a fenti útmutatás betartása.

A görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség, a leghelyesebb, ha ilyenkor folyékony táplálékot veszünk magunkhoz. Ne fogyasszunk azonban szénsavas italokat és tejet sem. Javasolt folyadékok: tea, diétás rántott leves olaj nélkül, natúr zöldségpüré, gyümölcslevek.

Késõbb fokozatosan át lehet térni a szilárd táplálékokra, ragaszkodjunk a zsírmentes élelmiszerekhez, tartózkodjunk még a növényi eredetû zsiradékoktól is.

Együnk gyakran, de keveset, kerüljük az erõs fûszereket, paprikát, hagymát, kelt tésztát, a hideg italokat és természetesen az alkoholt.

Javasolt ételek: héjában fõtt burgonya, sütõben sült burgonya, fõtt rizs, fõtt dara. Ha nem okoz panaszt, próbálkozhatunk a sovány tejtermékekkel, elsõsorban az aludtejjel, joghurttal, kefírrel, esetleg napi 5 dl tejjel. Epemûtét után a tea, zsírtalan leves ajánlott, késõbb át lehet térni az idült epepanaszokkal küszködõknek javasolt elõírások betartására.

Általában az élelmiszereket három csoportba osztahtjuk, annak megfelelően, hogy mennyire felel meg az epebetegség étrendjének.
Így léteznek egyéni tűrőképességtől függő, javasolt, illetve nem javasolt élelmiszerek:

Húsok, húskészítmények
Javasolt: fõtt, párolt, grillezett, vagy sütőben sült zsírszegény húsok: borjú, marha, vagy jól párolt vad; tyúk, pulyka, baromfi bõr nélkül, sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.
Nem javasolt: olajban sült, rántott, pirított, füstölt (gépsonkán kívül) vagy panírozott húsételek; zsíros hús vagy baromfi, pl. liba, kacsa, zsíros sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy; zsíros, füstölt vagy erõsen fûszerezett kolbászáruk.

Halak
Javasolt: sovány halfajták, pl. tõkehal, pisztráng, csuka, compó; lepényhal zsírszegényen elkészítve, kékre fõzve, párolva vagy felfújtnak.
Nem javasolt: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella; zsíros, erõs, vagy savanyú halmarinád, halsaláta.

Tésztafélék
Javasolt:a könnyû, zsírszegény tésztaféle, mint pl. kekszek, pudding, felfújtak, keverttészták, száraz keksz, rétes, krumplistészta, búzadara.
Nem javasolt: csokoládés tészták, vajkrémes, tejszínhabos tészták, leveles tészták, dióval, mandulával, mákkal töltött tészták, zsírban sült tészták, zsíros (lángos, fánk), krumplis, felfújós tészták, mint pl. a friss élesztõs tészta.

Köretek
Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumpligombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült!).
Nem javasolt: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.).

Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk