Élelmiszerjelölés

A jelenleg hatályos jogszabályok, már jóval több információ jelölésére kötelezik a gyártókat, mint néhány évvel ezelőtt. A különböző intoleranciák, allergiák, illetve az egészséges táplálkozás iránti igény növekedése a fogyasztók részéről, egyre szükségesebbé tette ezeknek az intézkedéseknek a létrejöttét. A termékek csomagolásán, ma már kötelező feltüntetni az adott élelmiszer összetételét, az alapanyagok mennyisége szerinti csökkenő sorrendben. Ezen belül kötelesek megjelölni az allergiát okozó összetevőket. Tájékozódhatunk az adott termék tápanyagösszetételéről (kalória, fehérje, zsír, szénhidrát, só, hozzáadott cukor, rost tartalom) is, 100g-ra, vagy ml-re, bizonyos esetekben akár egy adagra is kiszámolva.

Az éttermek az étlapokon, illetve a cukrászdák a sütemények, fagylaltok allergén információit jól látható helyen, szintén kötelesek feltűntetni. Emellett 2016 óta a cukrászdák esetében az előre csomagolt termékeken a tápanyagtartalmat is el kell helyezniük a csomagoláson 100 g-ra kiszámolva. Az élelmiszercímkék elolvasása fontos információkkal szolgálhat számunkra vásárlásaink során, mellyel tudatosan tudunk választani a különböző élelmiszerek közül. Már meglévő betegségnél (intolerancia, allergia, diabetes, stb) ez akár elengedhetetlen is lehet, az egészséges életmód szempontjából azonban legalább ennyire fontos, még a különböző betegségek kialakulása előtt, a megelőzés szempontjából.