Emelkedett koleszterin szint

Emelkedett koleszterin szint esetén elsődlegesen a telített zsírok, illetve a transzzsírsavak csökkentése a kialakítandó étrend célja. Emellett a telítetlen (egyszeresen és többszörösen telítetlen) zsírsavak bevitelének növelése, ezáltal a bevitt zsírsavak arányának jó irányba történő eltolása. A különböző telített zsírsavak koleszterin növelő hatása egymástól eltérő, leginkább kerülendőek a zsíros tejtermékek és a vaj, legkevésbé problémásak pedig a húsok. Ezekből a termékekből válasszuk az alacsony zsírtartalmú, illetve light, zsírszegény változatokat. Fogyaszthatóak a light margarinok, zsírszegény túró, cottage cheese, joghurt, 1,5%-os tej, szárnyas húsok, csirke, pulyka sonkák.

Kerülendőek a hidrogénezett növényi zsiradékok és az ezt tartalmazó, nápolyik, csokoládék, tortabevonók, sütemények, zsíros tejek, tejtermékek, magas transzzsírsav tartalmuk miatt. A bevitt koleszterin mennyisége is csökkentendő, annak ellenére, hogy a szervezet maga is előállítja azt. Koleszterint az állati eredetű zsiradékok tartalmaznak, a növényi zsiradékok nem, így kerülendőek a belsőségek, tejszín, tejföl, tojássárgája. Az előzőekkel szemben viszont, növelni érdemes a telítetlen zsírsavak arányát étrendünkben, melyet a repce, dió, olíva, lenmag olaj, a tengeri halak, busa gyakoribb fogyasztásával érhetünk el. A koleszterin szint csökkentésében fontos szerepet játszik még a rost fogyasztás növelése, mely egyrészt a sikeres testtömeg csökkentés útján, másrészt az epesavak, ezáltal a koleszterin egy részének megkötésével éri el a koleszterin csökkentő hatást.