Emelkedett triglicerid szint

Emelkedett triglicerid szint esetében két típust különböztetünk meg, attól függően, hogy zsír, vagy szénhidrát eredetű a betegség kialakulása. Az előbbi esetében, hasonlóan az emelkedett koleszterin szinthez, elsősorban a zsírbevitel mennyiségi és minőségi összetételére kell figyelni az étrend összeállítása során. Csökkenteni kell a telített és a tranzsszírok bevitelét (vaj, zsíros tej, tejföl, tejszín, tojássárgája, belsőségek, zsírosabb húsok, kolbászok, szalámik, nápolyik, tortabevonók, csokoládék, kekszek) és növelni a telítettlen zsírok (olíva, dió, lenmag, repce olaj, tengeri halak, busa) fogyasztását. Javasolt a rost fogyasztás növelése, megfelelő folyadékbevitel mellett, tilos azonban az alkohol fogyasztás.

A magas szénhidrát fogyasztásból adódó emelkedett triglicerid szint esetében, az előzőekben említettek mellett, az egyszerű cukrok (például: répacukor, gyümölcs cukor) fogyasztása is kerülendő, nem ajánlottak ezáltal a fruktózzal, mézzel édesített ételek, italok, vagy az alkohol fogyasztása sem. A szénhidrát bevitelt a különböző, lehetőleg teljeskiőrlésű gabonafélék, kenyerek, illetve a zöldségek, gyümölcsök (kivételt képeznek a nagyon magas cukor tartalmú szőlő, banán, szilva, aszalt gyümölcsök) fogyasztásával biztosíthatjuk. Ennél a típusnál is fontos a rost bevitel és a hozzá igazodó megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is.