Recept:
5 literes befőttes üveg
2,5 kg egészséges uborka, lehetőleg egyforma nagyságúak legyenek.
1 – 2 csomag kapor
3 gerezd fokhagyma,
pár szem szemes fekete bors
2 evőkanál só.
Langyos víz a felöntéshez
Egy szelet kenyér
/Én nem hagyom ki ! 3 db nem permetezett szőlőlevél /
Az uborkákat jól megmossuk, a két végét levágjuk, és meg ízeljük, nehogy keserű legyen. A két végét bevágjuk, hogy minél előbb beinduljon az érési folyamat. Az így elkészített uborkát az üveg alján elhelyezett fél csomag kaporra, szépen belerakjuk. Az uborka tetejére tesszük a maradék kaprot, fokhagymát, szemes borsot és a szelet kenyeret. Az üveget felöntjük a langyos vízben elolvasztott sós lével. Lefedjük egy kistányérral, vagy lazán lekötjük celofánnal és meleg helyre, lehetőleg napos helyre rakjuk.
Három, négy nap alatt a víz az uborkán megzavarosodik, az uborkák pedig szépen besárgulnak. Ekkor az uborkát megkóstoljuk, ha elég érett, kiszedjük az üvegből a levét leszűrjük. Ha úgy érezzük, hogy még nem elég érett, a kenyeret óvatosan levesszük az uborkáról és még egy napig érleljük. Kisebb üvegekbe rakjuk és a levét rászűrjük.
A hűtőbe elég sokáig eláll. Csak jól zárható legyen az üveg, amibe belerakjuk igen kellemetlen a hűtőt kinyitni, főleg fogyasztani belőle, amikor mindennek kovászos uborka íze és illata van.