Hozzáadott cukor

Ahogyan a só esetében is megállapítható, a cukornál is elmondhatjuk, hogy bizonyos élelmiszerek természetes úton tartalmazzák, ilyenek a gyümölcsök, a tej és tejtermékek, illetve bizonyos zöldségek esetében sem elhanyagolható a természetes cukortartalom. Ennek ellenére komoly problémát jelent az úgynevezett hozzáadott cukor, melyet mi magunk fogyasztáskor, ételkészítéskor, vagy az élelmiszeripar, a termékek előállításakor ad az ételekhez, italokhoz. A cukrozott üdítők, kekszek, csokoládék, édességek, sütemények, egyértelmű forrásai a cukornak, sokan azonban nem számolnak az egészségesnek tartott joghurtok, ivójoghurtok, túrókrémek magas cukortartalmával. A természetes cukrot tartalmazó élelmiszerek az egészséges táplálkozás részét képezik, mivel egyúttal nélkülözhetetlen tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok forrásai.

A hozzáadott cukrot (cukrozott tea, kávé, paradicsomleves, cukrozott tészták) tartalmazó ételeket, italokat lehetőleg csökkentsük étrendünkben. Nassolás céljából gyümölcsöt fogyasszunk, desszertet heti maximum két alkalommal, akkor is inkább túrós, gyümölcsös változatokat. Folyadék fogyasztásunk nagy részét, tiszta víz, cukor nélküli tea, ásványvíz fedezze. Kerüljük a cukros üdítők, szörpök, cukros limonádék fogyasztását. A nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztás elősegíti a különböző fogászati problémák és a cukorbetegség kialakulását.