Kibe nem merült volna még fel ez a kérdés? A barátok is ugratják ezzel egymást, bár akkor nem a hagyományos folyadékpótlásra gondolunk.
Rengeteg vélemény formálódik meg arról, mi az ajánlott folyadékbevitel, a megfelelő mennyiség. A tapasztalatainkból adódóan, mi minimum 2,5 liter víz bevitelét ajánljuk. Abból 1,5 litert délután 14.00 -ig , majd este 7-8 óráig a többit, ha lehet lefekvés előtt már ne igyunk, mert előfordulhat, hogy fel kell keljünk az éjszaka közepén, hogy kimenjünk a mellékhelyiségre, ez pedig a pihenésünket fogja megzavarni.
Milyen tünetek és következmények lesznek, amennyiben nem viszel be elég folyadékot (vizet) a szervezetedbe? Mit előzhetsz meg csupán azzal, ha odafigyelsz a napi folyadékbevitelre?
- száraz bőr, ráncosodás
- fejfájás
- szájszárasság, torokirritáció
- csökken a vizelet mennyisége
- étvágytalanság
- fáradtság
- beesett arc
- immunrendszer gyengülése
- a sejtek szomjaznak- így a szervekben is károsodás lép fel
- besűrűsödik a vér, próbál a szervezet vízhez jutni, a meglévő tartalékokat használja
- figyelem zavar
- hízás
- lassuló veseműködés- vérnyomás problémák
Mikor van szükséged sokkal több folyadékra, mint a napi átlag?
- betegség esetén
- sportolás folyamán (heti 2-3 alkalommal is, növelni kell a folyadékbevitelt!)
- szaunázás előtt, után
- állapotos nőknek fokozott folyadékbevitel ajánlott
- táplálék kiegészítők és vitaminok rendszeres fogyasztása esetén
- rostdús táplálkozás során
- meleg időjárás során
- méregtelenítés alatt
- fogyókúra alatt
Tévhitek és ajánlások
- a kóla, cukros üdítők nem számolandók a napi folyadékfogyasztáshoz!
- rostos üdítőknek minimális mennyiségével számolhatunk, mint napi folyadék
- ha gyümölcsöt préselünk, csak megfelelő géppel, ami szétválasztja a folyadékot a rosttól! így már beleszámolhatjuk a napi mennyiségbe
- a leves sem víz!
- a kávénak vízhajtó hatása van, szóval amennyiben kávézunk, mellé mindig fogyasszunk el 1,5dl vizet!
- a zöld tea is vízhajtó hatású
- étkezés közben ne igyunk sokat, maximum kortyolgassunk
- az ásványvizetek is folyamatosan váltogatni kell, ha lehet használjunk inkább vízszűrőket, ott is figyeljünk, hogy ne szűrje ki a hasznos dolgokat is, mert gondot okozhat a szervezetünkben
Hogyan segíthetünk magunkon, ha „nem bírunk többet inni”?
- ízesítsük a vizet! citrommal, naranccsal, mentával…stb. kiváló „üdítő” készíthető
- készítsünk otthon limonádét cukormentesen
- applikációk sora alkalmas ma már arra, hogy figyelmeztessen minket, inni kell!
- ébresztő óra beállítása
- egy kedven pohár beüzemelése
- vizes flakon kikészítése a kezünk ügyébe, így láthatjuk folyamatosan mennyit fogyasztunk
Amennyiben rászánjuk magunkat és heti vagy kétheti rendszerességgel lé-napot szeretnénk tartani, mellyel tehermentesítjük szervezetünket, válasszunk megfelelő gyümölcsprést és hígítsuk vízzel 3:1 arányban!
A dietinfo ajánlása:
Hurom gépek– www. hurom.hu
Miért különlegesek ezek a gépek?
A HUROM facsaró egy új generációs facsaró, amely több vitamint és antioxidánst őriz
meg, mint a gyümölcscentrifugák, a HUROM által szabadalmaztatott rendszer segítségével:
SSS, azaz Slow Squeezing System, amit nem is igazán érdemes lefordítani, de ha a valódi
jelentéstartalmat szeretném megragadni, és azt kifejezni amire az angol megnevezés
tulajdonképpen utal, akkor leginkább Hidegen Sajtolási Rendszernek mondanám.
A Hidegen Sajtolási Rendszer a Hurom védjegye, innovatív facsarási technológia, amely úgy állítja
elő a levet, hogy közben nem súrolja vagy melegíti fel a nagy sebesség következtében az
alapanyagokat, továbbá nem levegőzteti meg azt, mint a centrifugális gépek, hanem préselés
útján alacsony sebességen működik. Ezen új technológiával természetes facsarás érhető el,
maximalizálva a gyümölcslé mennyiségét, megőrizve természetes színét és ízét, gyakorlatilag
egészségesebb levet kapunk, több vitaminnal, ásványi anyaggal, enzimmel, tápanyaggal
és antioxidánssal, mint a hagyományos centrifugális eszközökkel. A hagyományos gépek
reszeléssel és centrifugális, nagy sebességű facsarással híg, oxidált, levegős és habos levet
készítenek. A HUROM-mal 6-szor több vitamin és akár 2-szer több lé sajtolható, mint a
hagyományos készülékekkel, melyek éles pengéket használnak hatalmas fordulatszámon,
megdarálva a zöldségeket és gyümölcsöket. Ez hőt termel, felmelegíti a nyersanyagot
erőteljes oxidációt előidézve és tönkreteszi a tápanyagokat, enzimeket, annak ellenére, hogy
az ember pont azért fogyasztana gyümölcs illetve zöldséglevet, hogy egészségesebb legyen.