Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- fél liter tej
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj
- 15 dkg reszelt sajt / a fele lehet füstölt sajt /
- 2 egész tojás
- őrölt bors
- reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedve, sós vízbe megfőzzük. A levét leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.
Három dkg vajon a lisztet világosra pirítjuk, és felengedjük a tejjel. Belerakjuk az őrölt borsot, szerecsendiót, sót, és a fehér mártást /besamel/ készre főzzük
Egy tűzálló tálat vajjal kikenjük, zsemlemorzsával körbe hintjük, és a karfiolt belerakjuk. A kihűlt mártásba elkeverjük a felvert tojásokat a fele reszelt sajtot és az egészet a karfiol tetejére, simítjuk. A tetejét meghintjük, maradék szeszelt sajttal és a vajdarabkákkal.
Előmelegített sütőbe készre sütjük! Sütési idő 180 fokon kb. 40 perc.
Mielőtt kivennénk a karfiolt a sütőből, szúrjunk bele egy villát a közepébe, győződjünk meg róla, hogy teljesen átsült. Ha a villa száraz marad, lehet tálalni.
Önálló ételként, vagy köretként tálaljuk.
Jó étvágyat!♥