Karfiolleves vegyes zöldséggel

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 2 evőkanál olaj vagy másfél evőkanál liba vagy kacsa zsír
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • zöld petrezselyem
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • zellerlevél
  • 1 kisebb fej hagyma
  • fél karalábé
  • őrölt bors
  • 1 db paradicsom
  • zöldpaprika
  • 1 dl tejföl
  • levesbetét:

Elkészítés:

A sárgarépát, fehérrépát, karalábét megtisztítjuk, karikára vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. A vöröshagymát lereszeljük, / vagy fokhagymanyomón áttörjük/ és a zsiradékon megpirítjuk, majd rádobjuk az összedarabolt zöldségeket a karfiol kivételével.

Fedő alatt lassú tűzön dinszteljük, vigyázzunk ne hogy leégjen, többször kevergessük meg.

Ha zsírjára dinsztelődött a zöldség, az evőkanál lisztel, jól összekeverjük és felengedjük kb. 2 liter vízzel vagy csont lével. Sózzuk, és belerakjuk a többi hozzávalót: zellerlevél, paradicsom, zöldpaprika, őrültbors és félpuhára főzzük. A levesben a zöldségek félpuhára főttek, ekkor rakjuk bele a karfiolt, és készre főzzük. Levesbetétnek, vajgaluskát, daragaluskát, bármilyen leves tésztát főzhetünk bele. A készre főtt levesbe legutoljára, az apróra vágott petrezselyem zöldet rakjuk bele, de ezzel már nem főzzük. Tálaláskor tejföllel lehet kínálni.

Jó étvágyat!♥