Klasszikus paradicsom mártás

Ez a mártás egész csomó jobbnál jobb étel alapja. Lefagyasztva 2-3 hónapig tárolha­tod, és a frigóban is eláll 1 hétig.

6-8 SZEMÉLYRE

1 nagy gerezd finomra aprított fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 kicsi, szétmorzsolt, piros csilipaprika
2 teáskanál szárított oregánó
3 db 400 g-os olasz paradicsomkonzerv
1 evőkanál vörösborecet
1 marék durvára vágott bazsalikom vagy majoránna (vagy vegyesen)
és frissen őrölt fekete bors
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Fonnyaszd a fokhagymát az olívaolajon egy vastag falú lábasban, aztán add hozzá a csilipaprikát, az oregánót meg a paradicsomot. Keverd össze óvatosan, de nehogy szétnyomd a paprikát, mert a belsejük enyhén kesernyéssé tenné a mártást ha viszont sikerül megőrizned épségüket, a keverék szép lassan összefő, és mártásod finom,édes lesz. (Persze ki is kaparhatod a paradicsomok közepét, ha akarod, de én nem szoktam bajlódni vele.)

Forrald föl az egészet, és kis lángon gyöngyöztesd 1 órán át. Végül löttyintsd rá az ecetet, kavargasd meg, és vagdosd apróra a paradicsomot a mártásban. Most már jöhet bele a friss bazsalikom vagy majoránna (vagy mindkettő), aztán sózzad-borsozzad kedved szerint, és kanalazz rá valamicskét legeslegszűzebb olívaolajadból.

 

JÓ ÉTVÁGYAT !