Majonézes burgonya

50 dkg apró szemű burgonya

15 dkg póréhagyma vagy 3 fej lilahagyma

Petrezselyem zöld

Zellerlevél

 

Majonéz hozzávalói:

1 tojássárgája

1 evőkanál mustár

Egy fél citrom leve

1 ½ dl napraforgóolaj

2 dl tejföl

1 kávéskanál porcukor

Kevés őrölt fehérbors

 

A burgonyát héjában megfőzzük, vigyázzunk ne puhuljon meg túlságosan. Lehűtjük, meghámozzuk, majd karikára vágjuk.

A hagymát vékony karikákra vágjuk, sóval meghintjük, néhány percig állni hagyjuk, kioldott nedvet lecsepegtetjük.

MAJONÉZ

A tojássárgáját kevés sóval, mustárral, fele citromlével, habverővel vagy fakanállal, összekeverjük. Folyamatosan kevergetve cseppenként csurgatjuk hozzá az olajat. Ha már vaj keménységű, következik a tejföl, hozzá keverjük, így krém sűrűségűvé válik. Sóval, porcukorral, citromlével, fehérborssal ízesítjük.

Az elkészült majonézt óvatosan összekeverjük a burgonyával, hagymával, összedarabolt petrezselyem zölddel. A majonézes burgonya tetejét apró zellerlevéllel díszítjük.