Hozzávalók:
- 50 – 6o dkg marhahús /lábszár/ és 40 -50 dkg csont, esetleg velős csont.
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- fél karalábé
- ¼ zeller gumó
- 1 db burgonya
- 1 db közepes nagyságú vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej kelkáposzta
- 6 -8 szem egész bors
- só
- 1 db zöldpaprika / lehet szárított /
Elkészítés:
A jó húsleves készítésének legfontosabb szabálya, hogy a hozzávaló húst és a csontot, jól megmosva, mindig hideg vízbe tegyük fel főni. A leirt hús mennyiséghez kb.2-3 liter víz szükséges. A hússal és a csonttal, az egész vöröshagymával, fokhagymával, feltesszük a levest főni, amikor felforr a leves, megsózzuk és kb. másfél órát lassú tűzön fedő nélkül, a habját nem szedjük le, hagyjuk főni. Ekkor beletesszük a hosszúkásakra darabolt zöldségeket, hámozott burgonyát, kelkáposztát, borsot, zellert, zöldpaprikát, karalábét, és a egész borsot. Mikor a beletett zöldségekkel ismét felforr a leves, lekapcsoljuk ismét takarékra a tűzhelyt, és így főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
A levest leszűrjük, a leveshúst fogyaszthatjuk, ecetes tormával.
A levesbetétet külön vízben főzzük ki, és csak tálaláskor tegyük a leszűrt húslevesbe.
Ha a levesnek nem elég szép a színe, akkor reszeljünk meg egy kávés kanálra való sárgarépát, és zsírban pirítsuk, meg és mielőtt leszűrnénk a levest, adjuk a leveshez egy, kicsit még főzzük, és csak ezután szűrjük le a levest.
Jó étvágyat!