Marhahúsleves

Hozzávalók:

  • 50 – 6o dkg marhahús /lábszár/ és 40 -50 dkg csont, esetleg velős csont.
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • fél karalábé
  • ¼ zeller gumó
  • 1 db burgonya
  • 1 db közepes nagyságú vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 6 -8 szem egész bors
  • 1 db zöldpaprika / lehet szárított /

Elkészítés:

A jó húsleves készítésének legfontosabb szabálya, hogy a hozzávaló húst és a csontot, jól megmosva, mindig hideg vízbe tegyük fel főni. A leirt hús mennyiséghez kb.2-3 liter víz szükséges. A hússal és a csonttal, az egész vöröshagymával, fokhagymával, feltesszük a levest főni, amikor felforr a leves, megsózzuk és kb. másfél órát lassú tűzön fedő nélkül, a habját nem szedjük le, hagyjuk főni. Ekkor beletesszük a hosszúkásakra darabolt zöldségeket, hámozott burgonyát, kelkáposztát, borsot, zellert, zöldpaprikát, karalábét, és a egész borsot. Mikor a beletett zöldségekkel ismét felforr a leves, lekapcsoljuk ismét takarékra a tűzhelyt, és így főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

A levest leszűrjük, a leveshúst fogyaszthatjuk, ecetes tormával.

A levesbetétet külön vízben főzzük ki, és csak tálaláskor tegyük a leszűrt húslevesbe.

Ha a levesnek nem elég szép a színe, akkor reszeljünk meg egy kávés kanálra való sárgarépát, és zsírban pirítsuk, meg és mielőtt leszűrnénk a levest, adjuk a leveshez egy, kicsit még főzzük, és csak ezután szűrjük le a levest.

Jó étvágyat!