Hozzávalók négy személyre:
- 60 dkg darált hús (lehet vegyes )
- 15 -18 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 kávéskanál pirospaprika
- őrölt bors
- csipet őrölt kömény
- 40 dkg sűrített paradicsompüré
- 8-10 db paprika ( lehet 1 db erős, aki csípősen szereti)
- 5- 8 dkg- zellergumó (egész zeller nyolcadrésze) és egy szál zellerlevél
- 5 evőkanál olaj
- 3 evőkanál liszt
- cukor
- só
Elkészítés:
Összeállítjuk a tölteléket: A hagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát majd félre húzzuk a tűzről. A rizst megmossuk és lecsepegtetjük. Egy nagyobb tálba belerakjuk a darált húst, hagymát, rizst, tojást, 2 kávéskanál pirospaprikát, 1 mokkáskanál őrölt borsot, csipet köményt, sót és alaposan összedolgozzuk.
A paprikákat megmossuk, megtisztítjuk magházától, ereitől (kivétel az erős paprika) és az előkészített töltelékkel megtöltjük. A megmaradt töltelékből gombócokat formázunk.
Felteszünk egy nagyobb lábasba 2 -2,5 liter vizet, amikor felforr a víz, egyenként belerakjuk a megtöltött paprikákat és gombócokat.
Sózzuk és a zellergubóval, zellerlevéllel felforraljuk. Amikor felforr takaréklángon 35- 40 percig csendesen, főzzük.
Megkóstoljuk, ha megfőtt a rizs, paprikákat, gombócokat, zellert kivesszük a főzőléből.
Világos rántást készítünk 1 kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverjük. (Vigyázzunk a paprika ne égjen meg !) Közben a sűrített paradicsomot felhígítjuk 3-4dl vízzel. Ezután a rántással simára keverjük. Végül hozzáöntjük a főzőléhez.Tetszés szerint cukrozzuk, sózzuk, állandó keverés mellet (csomómentes legyen) a szószt felforraljuk. Ha sűrűnek találjuk, vízzel hígíthatjuk. A szószba visszarakjuk a megfőtt töltelékeket még 5 percig, főzzük, hogy az ízek összefőjenek.
Tálaláskor sós vízben főtt burgonyával kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk! ♥