Vashiány diétás kezelése

Vashiány (sideropenia), vashiányos vérszegénység – mielőtt a rövid diétás javaslatot részletezném, felhívom betegeim figyelmét arra, hogy gyógyszeres kezelést csak  kivizsgálás után javasolt elkezdeni. Természetesen, ha pl. egy fiatal nő vashiányos állapotának oka tudott, tünetei évek óta ismertek, azok vaspótlással rendezhetőek, a gyógyszeres terápiát rendszeresen, kúraszerűen indokolt végezni.

A vashiány gyakoribb, mint az ismert és kezelt esetek száma, melyben szerepet játszhatnak a helytelen táplálkozási szokásaink.is. A vas felszívódását sok tényező gátolhatja, pl. a táplálékok oxálsav tartalma, a gabonaneműekből készült élelmiszerekben lévő fitinsav, a gyomorsavhiány és az elégtelen C – vitamin fogyasztás.

Az állati eredetű húsforrásokból jobban hasznosul a vas, azonban a magyar lakosság körében szintén gyakran igazolt magas vérzsír értékek a vaspótlásnak e formáját ellenjavallják.

 

Könnyen hasznosítható vasat tartalmazó élelmi anyagok

Vashiányos vérszegénységben mindenekelőtt olyan élelmi anyagokból és élelmiszerekből kell összeállítani a diétát, amelyekben sok a könnyen felszívódó vas. Ilyen a máj, a húsok és a húskészítmények (ismét felhívom a figyelmet a vérzsírokra). Tartalmaznak vasat a zöldség- és főzelékfélék is, de ezekből a vas nehezebben szívódik fel, részben éppen fitinsav és oxálsav tartalmuknál fogva (ezek a szerves savak oldhatatlan vasvegyületté alakulnak). Felesleges tehát sok sóskát és spenótot fogyasztania a vashiányos betegnek. A vas felszívódását és hasznosulását gátolja a tea, kávé, tojás, korpa, szójakészítmények fogyasztása. Az ember napi vasszükséglete 10 – 15 mg. Eszerint 10 dkg sertésmáj tartalmazza a napi szükségletet, de jelentős a halhús, a lencse, száraz bab, száraz borsó, kakaó, egyes gyümölcsök és gombák, valamint különösen magas a mák és a mogyoró vastartalma.

 

A mellékelt táblázat mutatja az egyes élelmi anyagok és élelmiszerek vastartalmát

 

100 g tisztított élelmianyag, élelmiszer vastartalma mg-ban

 

Élelmianyag, élelmiszer Vas   Élelmianyag, élelmiszer Vas
 
búzaliszt (teljes) 1,7   főzőtök 0,2
búzaliszt (főző) 1,0 uborka 0,5
kukoricaliszt 1,1 vöröshagyma 1,6
rizs (hántolt) 1,0 zellergyökér 0,4
kenyér 0,8 zöldbab 0,6
Graham – kenyér 1,0 zöldborsó 1,0
száraztészta(2 tojásos) 1,9 zöldpaprika 0,3
száraztészta(4 tojásos) 2,9 bab (száraz) 7,0
bárányhús 10,5 borsó (száraz, egész) 4,0
juhhús (sovány) 10,5 lencse (száraz) 5,0
csirkehús 3,0 szójaliszt (teljes) 5,0
libamáj 7,0 vargánya gomba 10,0
marhahús (sovány) 3,5 alma 0,3
marhamáj 5,5 banán 0,3
borjúmáj 5,5 birsalma 1,1
sertéshús (sovány) 1,0 citrom 1,0
sertésmáj 10,0 cukordinnye 0,9
gépsonka, füstölt kolbász, szalámi, párizsi, krinolin 2-2,5 cseresznye 0,3
kenőmájas, májpástétom 5,0 egres 0,9
tehéntej (fölözött) 0,2 görögdinnye 0,1
túrók (sovány,félzsíros) 0,2 kajszibarack 2,1
ementáli, trappista, óvári, köményes sajt 0,7 körte 1,9
tojás 1 db (héj nélkül) 1,4 málna 0,6
burgonya (téli) 0,6 meggy 0,5
burgonya (nyári) 0,3 narancs 0,6
céklarépa 0,6 őszibarack 0,2
fejes saláta 0,2 ribiszke (vörös, fekete) 4,5
karalábé 0,3 szamóca 2,9
karfiol 0,3 szilva 0,2
káposzta (fejes) 0,2 szőlő 0,7
káposzta (vörös) 0,3 zöldringló 0,2
kelkáposzta 0,2 dió 4,1
paraj 4,0 mák 22,0
retek (hónapos) 1,5 mogyoró 35,0
sárgarépa 0,3 kakaó 7,2
sóska 4,6    
spárga 1,4