Zölborsóleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett zöldborsó
  • 2 evőkanál olaj, vagy 1 evőkanál kacsazsír, vagy libazsír.
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 szál zellerszár
  • 1 fél db karalábé
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 1 tojás
  • Liszt
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • Pirospaprika

Elkészítés:

A hagymát nagyon apróra összevágjuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd az összedarabolt zöldségeket, és a borsót, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt lassú tűzön dinszteljük. Vigyázzunk rá nehogy leégjen, minél tovább dinszteljük annál finomabb lesz a levesünk. Ha úgy látjuk, hogy a zöldségről már lepároltuk a vizet, 1 kanál lisztet szórunk rá, és jól elkeverjük. / Lehet rá szórni egy kávéskanál piros paprikát!/ Felengedjük vízzel, beletesszük a zellerszárat, és addig főzzük, amíg s zöldségek megpuhulnak. Az egész tojást egy csipet sóval meg a puha vajjal fölverjük, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy keményebb galuskatésztát kapjuk, vizes kanállal apró galuskákat szaggatunk a levesbe. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk. Tejföllel is lehet tálalni.

Jó étvágyat!♥