Zöldbab leves

Egy igazi otthonos ízeket idéző leves.

Zöldbab leves hagyományosan:

60 dkg zöldbab

2 evőkanál olaj vagy másfél evőkanál zsír,

2 evőkanál liszt/ vagy két evőkanál étkezési keményítő

Egy kisebb fej hagyma lereszelve

Pirospaprika 2 kávéskanál

1 dl tejföl

Ecet, só

1 csokor petrezselyem zöld

A zöldbabot megmossuk, szálkáitól megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra összevágjuk vagy felébe, negyedébe tördeljük. Ha a tördelést választjuk, amikor tördeljük egyben a szálkától is megszabadulunk.

Másfél – két liter vízben tesszük a babot, sózzuk és fél puhára főzzük. Az olajon a lisztet világosra pirítjuk, rátesszük a lereszelt hagymát, vigyázzunk ne égjen meg, rá tesszük a pirospaprikát és 2 dl hideg vízzel felengedjük, simára keverjük és így öntjük a levesbe. A levest még tíz percig főzzük, míg a zöldbab megpuhul. Végül az összedarabolt petrezselyemmel, ecettel, csipetnyi cukorral összeforraljuk. Egy evőkanál tejföllel tálaljuk.