Egy igazi otthonos ízeket idéző leves.
Zöldbab leves hagyományosan:
60 dkg zöldbab
2 evőkanál olaj vagy másfél evőkanál zsír,
2 evőkanál liszt/ vagy két evőkanál étkezési keményítő
Egy kisebb fej hagyma lereszelve
Pirospaprika 2 kávéskanál
1 dl tejföl
Ecet, só
1 csokor petrezselyem zöld
A zöldbabot megmossuk, szálkáitól megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra összevágjuk vagy felébe, negyedébe tördeljük. Ha a tördelést választjuk, amikor tördeljük egyben a szálkától is megszabadulunk.
Másfél – két liter vízben tesszük a babot, sózzuk és fél puhára főzzük. Az olajon a lisztet világosra pirítjuk, rátesszük a lereszelt hagymát, vigyázzunk ne égjen meg, rá tesszük a pirospaprikát és 2 dl hideg vízzel felengedjük, simára keverjük és így öntjük a levesbe. A levest még tíz percig főzzük, míg a zöldbab megpuhul. Végül az összedarabolt petrezselyemmel, ecettel, csipetnyi cukorral összeforraljuk. Egy evőkanál tejföllel tálaljuk.