Szervezetünkben több helyen megtalálható a porc, mint támasztószövet. Csontjaink végét porc borítja, ezzel biztosítva a sérülésmentes illeszkedést; magát az orrot és fület is ez alkotja.

A porcokban is, a legtöbb emberi szervhez hasonlóan, végbemennek a lebontó és építő folyamatok. Amikor a növekedési folyamatok lezárulnak, akkor a porcszövet már nem igazán, vagy csak igen kis mértékben változik. Ezért is nagyon fontos annak védelme.

Gondolhatunk itt akár a nem megfelelő életmód okozta nagyobb terhelés miatti fokozott nyomásra, vagy akár egy megterhelő sportra, amikor idővel a csontok tulajdonképpen egymáshoz súrlódnak. Ez a folyamat járhat fájdalommal és az ízületek gyulladásával is, kortól függetlenül, sajnos a fiatalabb éveinkben is. Persze sajnálatos módon léteznek olyan betegségek is, amik kísérő tünete lehet ez a fajta gyulladás. Az idősödő korosztálynál azonban az építő folyamatok el-elmaradnak, tehát náluk valamilyen szinten természetes folyamatként léphet fel a porckopás.

A porcvédő termékek – mint például a cápaporc – kúra-szerű használatával hozzájárulhatunk akár a megelőzéshez, illetve a kialakult probléma esetén a folyamat lassításához. Amit mindenképp fontos hangsúlyozni, hogy a legfontosabb a megfelelő életmód kialakítása – rendszeres testmozgás, esetlegesen személyre szabott mozgásforma, az ideális testsúly megtartása és a helyes testtartásra való fókusz, főként ülő munkát végző embereknél.

Az effajta étrend-kiegészítőknek a hatóanyagaik között megtalálható például a glükózamin, a kondroitin-szulfát, vagy a hialuronsav. Ezek mind-mind a porcszövet „építői” – vagy a lebontó folyamatokat gátolják, vagy épp a porc vízmegkötő képességét segítik elő, amivel a csontok súrlódását csökkentik.

PLANTAPOL Cartipol Plus cápaporcot tartalmaz, amely magas glükózamin és kondroitin-szulfáttal rendelkezik. Terápiás használata tehát jótékony hatással lehet a porcokra. Ajánlott akár fiataloknak, ülő munkát végzőknek, az idősebb korosztálynak, valamint sportolóknak.