Site icon Dietinfo.hu

Köszvény

A köszvényről egészen röviden: a táplálékkal bevitt, illetve a szervezetben jelen levő nukleinsavak lebontása során keletkeznek purinbázisok, s ezek anyagcseréjének végterméke a húgysav. Ha valamilyen oknál fogva – örökletesen vagy más betegség következtében – fokozódik a húgysavtermelés vagy csökken annak kiválasztása, a vérben felszaporodik a húgysav. Ez önmagában még nem feltétlenül jelent betegséget, illetve nem okoz feltétlenül tünetet. Köszvény úgy alakul ki, hogy a húgysav kristályosodása megindul a szövetekben, főként az ízületekben, porcokban, lehűlésnek kitett helyeken – lábujj, kéz, könyök, fülkagyló -, és lerakódva gyulladást, rohamszerű fájdalmat idéz elő.

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás elősegíti a betegség kialakulását. Rohamot válthat ki az alkohol, bőséges, túl zsíros, fűszeres ételek, sérülés, műtét vagy fertőzés. A köszvényt gyakran kíséri cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara, a köszvényes betegnek néha magas a vérnyomása és hajlamos lehet a szív-ér rendszeri betegségekre. A gyógyítás a gyulladás mielőbbi megszüntetésére, a rohamok megelőzésére és az optimális húgysavszint visszaállítására irányul. Ez egyrészt gyógyszerek segítségével, másrészt életmódbeli, étrendi változtatások bevezetésével történik.

Tanácsok az étrend összeállításához

Életmódbeli javaslatok:

Mi segíthet még?

Exit mobile version