Site icon Dietinfo.hu

Magas vérnyomás

Definíció szerint, magas vérnyomásról beszélünk, ha három vérnyomás mérés átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm-t.

Kialakulásának több oka is lehet, a genetikai háttértől kezdve a stresszen át a túlsúlyig, vagy akár magas sóbevitelig.Járhat fejfájással, fáradékonysággal, orrvérzéssel, de akár teljesen tünetmentes is lehet.

Kezelése nagyon fontos, hiszen krónikus fennállása szívkoszorúér betegséghez, szívelégtelenséghez, stroke-hoz, veseelégtelenséghez vezethet. Gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, melynek támogatása a megfelelő étrenddel nagyon fontos. Ilyen a túlsúly, az emelkedett vérszírszintek normalizálása. A túlzott sófogyasztás csökkentése és a megfelelő mennyiségű kálium, kálcium és magnézium bevitele.

Az élelmiszerek megválogatásánál figyeljünk a csomagoláson látható adatok közül a só mennyiségére. Jellemzően magas sótartalmúak a kenyerek, felvágottak, sonkák, szalámik, a különböző chipsek, ropik, rágcsálni valók. Ételkészítésnél használjunk csökkentett sótartalmú fűszerkeveréket, szójaszószt, sima konyhasó helyett csökkentett nátriumtartalmú sót. Ízesítésre érdemes erőteljes fűszereket használni, pirospaprikát, rozmaringot, kakukkfűvet, vöröshagymát, fokhagymát, snidlinget, köményt

Exit mobile version