Tej-tea
Hozzávalók:
- 1 l tej,
- 2 kávéskanál tealevél vagy 2 filter fekete tea,
- cukor,
- citrom- vagy narancshéj.
Elkészítés:
A tejet felforraljuk és amikor forr, beletesszük a teát. A tűzről levesszük, többször megkeverjük és 10 percnyi állás után leszűrjük. Ízlés szerint édesítve, jól behűtve fogyasztjuk. Ízesíthetjük egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjjal is.
Meleg limonádé
Hozzávalók:
- 6 tojássárgája,
- 6 kanál porcukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 narancs reszelt héja,
- 2 citrom leve,
- 1 narancs leve,
- ½ liter forró tea.
Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom- és a narancshéjat és belefacsarjuk a citromok és a narancs levét is. Beleöntjük a forró teát és állandóan kevergetjük, nehogy összesűrűsödjön benne a tojás. Puncsos pohárban adjuk asztalra.
Narancsos-rumos kefir
Hozzávalók:
- 1 pohár kefir,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- csipetnyi narancshéj,
- 2 dl erős tea,
- rum vagy konyak.
Elkészítés:
A kefirt, a vaníliás cukrot és a narancshéjat jól összekeverjük. Két deci erős teát készítünk és amikor kihűlt a kefires keverékbe öntjük. Tetszés szerint rummal ízesítjük, majd jégbe hűtve, szívószállal tálaljuk.
Jeges zöld tea szilvalével
Hozzávalók:
- 3 dl víz,
- 3 filter zöld tea,
- 1,25 dl száraz fehérbor,
- 1 rúd vanília,
- szilvalé,
- 2 evőkanál cukor.
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, majd beletesszük a tea filtereket. Néhány percnyi áztatás után belekeverjük a cukrot és a vaníliáét. A szilvalét és a bort akkor adjuk hozzá, amikor már langyos. Jéghidegen tálaljuk.
Datolyaital
Hozzávalók:
1 kis doboz szárított datolya
3 egész citrom
3 dl narancsszörp
3 dl vodka
3 dl rum
4 zacskó Earl Grey filteres tea
Elkészítés: A préselt datolyát kimagozom, és nagyon apróra összevágom. Háromliteres befőttes üvegbe rakom és ráöntöm a narancsszörpöt, a vodkát és a rumot. Rácsavarom a citromok levét. A teából egy liternyi erős italt főzök, majd a forró teával feltöltöm az üveget. Az egészet jól összekeverem és hagyom, hogy kihűljön. Ezután befedem, és a hűtőszekrényben két hétig érlelem. Végül finom szűrőn leszűröm és kis palackokba töltve, jól ledugaszolom. A hűtőszekrényben tárolom. Édes sütemények mellé rendkívül finom.