Hozzávalók:
60 dkg darált hús /lehet vegyes /
15 -18 dkg rizs
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 kávéskanál pirospaprika
Őrölt bors
Csipet őrölt kömény
40 dkg sűrített paradicsompüré
8-10 db paprika / lehet 1 db erős, aki csípősen szereti/
5- 8 dkg- zellergumó / egész zeller nyolcadrésze/ és egy szál zellerlevél
5 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
Cukor
Só
Tölteléket összeállítjuk
A hagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, félre rakjuk.
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük.
Sűrített paradicsomot felhígítjuk 3 – 4 dl vízzel.
Egy nagyobb tálba belerakjuk a darált húst, kétféle hagymát, rizst, tojást, 2 kávéskanál pirospaprikát, 1 mokkáskanál őrölt borsot, csipet köményt, sót. Alaposan összedolgozzuk.
A paprikákat megmossuk, megtisztítjuk magházától, ereitől /kivétel az erős paprika/ és az előkészített töltelékkel megtöltjük. A megmaradt töltelékből gombócokat formázunk.
Felteszünk egy nagyobb lábasba 2 -2,5 liter vizet, amikor felforr a víz, egyenként belerakjuk a megtöltött paprikákat, gombócokat.
Sózzuk és a zellergubóval, zellerlevéllel felforraljuk. Amikor felforr takaréklángon 35- 40 percig csendesen, főzzük.
Megkóstoljuk, ha megfőtt a rizs, paprikákat, gombócokat, zellert kivesszük a főző léből.
Olajjal, liszttel világos rántást készítünk 1 kávéskanál pirospaprikával, meghintjük, alaposan összekeverjük,/ vigyázzunk a paprika ne égjen meg a rántáson/. Felhígított paradicsomlével a rántást, simára keverjük, hozzá öntjük a főző léhez.
Tetszés szerint cukrozzuk, sózzuk, állandó keverés mellet / csomómentes legyen/ a szószt felforraljuk. Ha sűrűnek találjuk, vízzel hígíthatjuk. A szószba visszarakjuk a megfőtt töltelékeket még 5 percig, főzzük, hogy az ízek összefőjenek.
Tálaláskor sós vízben főtt burgonyával kínálhatjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT