Állapotos vagy? Iszol eleget?

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy azok a terhes nők, akik akár túl sokat, akár túl keveset esznek, egyaránt azt kockáztatják, hogy gyerekük később túlsúlyos lesz. Meglepő módon a kockázat mértéke éppen azoknál a nőknél a legmagasabb, akik várandósságuk elején normál súlyúak voltak.

Amerikai szakemberek több mint 4000 állapotos nő és megszületett gyermekük egészségi állapotát kísérték figyelemmel. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak az anyáknak az utódai közül, akik a megengedettnél többet híztak a terhességük során, 20,4 százalék 2 és 5 éves kora között már túlsúlyos volt, és az arány szinte ugyanennyi – 19,5 százalék – volt azon gyerekek körében is, ahol az anya a javasoltnál kevesebb kilót szedett magára a gyermekvárás során. Akik az előírt mértékben híztak, azoknál az arány kevesebb, 14,5 százalék volt.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című lapban közzétett kutatásból az is kiderül, hogy ha egy karcsú nő a terhessége alatt túl sokat evett, 80 százalékkal nagyobb eséllyel szült olyan gyereket, aki később elhízott, míg az, aki túl keveset evett, 63 százalékkal, vagyis ezekben az esetekben a kockázat mértéke még kiugróbb volt. Mindez pedig arra utal, hogy a háttérben nem csupán a genetikai tényezők állnak, sokkal inkább arról van szó, hogy a méhben jellemző állapot kihat a még meg sem született gyermek anyagcseréjére, és befolyásolni tudja azt, hogy az illető később milyen mértékben lesz hízásra hajlamos.

Amint azt a kutatást vezető dr. Monique Hedderson, az oaklandi Kaiser Permanante Kutató Központ munkatársa kifejtette, a terhesség során a túl sok és a túl kevés plusz kiló egyaránt káros lehet, és az utódra hosszú távú negatív hatást gyakorolhat, a várandósság alatt ezért érdemes tartani magunkat az előírásokhoz, ami szerint egy egészséges, normál súlyú nőnek a kilenc hónap alatt 5-9 kg-ot kellene híznia.

forrás:medipress.hu