Kenyér, ahogy én szeretem

Kedves Olvasónk – Németh Éva-küldte be a következő receptet- Köszönjük és Jó étvágyat hozzá a többieknek!!
Kenyértészta
(1 kg-os illetve 2 fél kg-os kenyérhez)Hozzávalók:

70 dkg finom liszt
2.5 dkg élesztő
3 dl víz
2-2.5 dkg só

Az élesztőt belemorzsoljuk 0.5 dl langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy csipetnyi cukrot. (ÉN A VIZET A MIKROBAN MELEGíTEM MEG, MAJD AZ ÖSSZEÁLLITOTT KOVÁSZT IS A NEM BEKAPCSOLT MIKROBA TESZEM VISSZA, UGYANIS AZ EGY KICSIT LANGYOS ÉS IGY HAMAR FELFUT A KOVÁSZ)
A lisztet és a sót egy (kelesztő*)tálba tesszük (EZT A KEVERÉKET IS MEGLANGYOSITOM A MIKRÓBAN).
Közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a kovászt. Először tíz ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk, a tésztát úgy, hogy közben apránként hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet (EZT A V IZET IS A MIKROBAN MELEGITEM, ÉS A DAGASZTÁSHOZ A KÉZI ROBOTGÉPET HASZNÁLOM MAJD CSAK A VÉGÉN DOLGOZOM KÉZZEL).
Akkor jó a tészta, amikor az edény faláról és a kezünkről is leválik, azaz egy közepesen kemény kelt tésztához hasonlít. Gömböccé formáljuk, és a tetejét meghintjük liszttel. Letakarjuk, illetve a kelesztő tál fedelével lezártjuk. (EZUTÁN ÉN MEGINT A KIKAPCSOLT, DE MÉG LANGYOS MIKROBA TESZEM A TÁLAT).
A kelesztési idő 30-40 perc. Ezután jól átgyúrjuk, hogy a kelesztés közben keletkező levegőt kinyomjuk belőle.

Tetszés szerint oválisra vagy kerekre, egy vagy két darabra formázzuk és kizsírozott sütő lemezre, vagy lapos tepsibe tesszük és konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.Bekapcsoljuk a sütőt 250 C-fokra, aljára egy edénybe vizet teszünk. Amikor letelt a 30 perc, a kenyerek tetejét langyos vízzel megkenjük, majd éles késsel bevagdossuk. Betesszük a sütőbe 15 percre és ez idő alatt nem szabad kinyitni. Ez követően a vizet kivesszük a sütőből, még egyszer megkenjük langyos vízzel a kenyereket, visszatesszük a sütőbe és 220 C-fokra csökkentve a hőmérsékletet kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva szép kongó hangja van. Ha úgy látjuk, hogy túlzottan pirul a teteje, sütő papírral betakarjuk a sütési idő vége felé. Deszkára vagy rácsra téve kihűtjük, majd megesszük.

Én ugyanezt a receptet három féle képpen is elkészítem, csak a lisztet variálom.

1. az alap recept sima fehér liszttel, ekkor csak 2 dkg sót használok.
2. 35 dkg sima fehér liszt keverve 35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszttel (VitaMill)
3. 35 dkg sima fehér liszt keverve 35 dkg teljes kiőrlésű Graham (búza) liszttel
*a kelesztő tál egy műanyag tál fedővel lezárva.
JÓ ÉTVÁGYAT!

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/dietinfo.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46