Hónap témája: Allergia

 

E havi témánk egy olyan betegség, amely sajnos egyre több gyereket és felnőttet érint hazánkban is. Az allergiás reakció az emberi szervezetet károsító immunreakciók gyűjtőneve. Allergia esetén a kiváltó allergén hatására az immunrendszer kóros mértékben aktiválódik, és tulajdonképpen ez okozza a szervezet károsodását.

E havi témánk egy olyan betegség, amely sajnos egyre több gyereket és felnőttet érint hazánkban is. Az allergiás reakció az emberi szervezetet károsító immunreakciók gyűjtőneve. Allergia esetén a kiváltó allergén hatására az immunrendszer kóros mérétkben aktiválódik, és tulajdonképpen ez okozza a szervezet károsodását.

A betegség kiváltó okai az allergének, amelyek lehetnek:
• Inhalációs allergének: házipor, pollenek, állati nedvek (nyál, mérgek,váladékok-macska, poratka), gombaspórák, vegyszerek (rovarirtók…)
• Orális allergének: táplálékallergének, szájon át bejuttatott gyógyszerek
• Injektált allergének: rovarcsípések (darázs, méh…), gyógyszerek
• Kontakt allergének: kozmetikumok, mosószerek, nikkel és krómtartalmú fémek…

Az allergia tünetei lehetnek:
• Bőrt és nyálkahártyát érintő tünetek: csalánkiütés, felső és alsó léguti betegségek jellemzői- nátha, orrfolyás, orrdugulás, rekedtség, átmeneti hörgőgörcs, asztamtikus tünetek
• Emésztőszervi tünetek: puffadás, hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás, súlyos esetekben anafilaxiás sokk.

 

Légzőszervi allergiák

Több mint 1 millió embert érint hazánkban. A betegség az orr nyálkahártyájának gyulladása, amely a következő tüneteket mutatja: orrviszketés, tüsszentés, orrdugulás, orrfolyás. Jellemző, hogy ellentétben a megfázással, az orr kifújása nem jár megkönnyebbüléssel, kísérő tünet lehet még a könnyezés, a torok és a szájpad viszketése, valamint a szaglás romlása is.

A szezonálisan, nagy mennyiségben megjelenő pollenek és penészgombák a leggyakoribb kiváltó okok.

A virágpor kora tavasztól késő őszig okoz allergiás tüneteket:
Február-május: fapollenek
Május-július végéig: fűpollenek
Július végétől októberig: gyompollenek – Parlagfű , üröm!

 

Néhány jó tanács, amelyek enyhítik a tüneteket
• Tartózkodjunk zárt helyen, lehetőleg keveset legyünk szabadban
• Gyakran porszívózzunk, és mossunk föl
• Ne szárogassunk a szabadban
• Utcai ruhát ne vigyünk a hálószobába
• Orrunkat rendszeresen öblítsük ki langyos vízzel
• Mossunk akár naponta hajat (nem kell minden alkalommal sampont használni, elég a tiszta vízzel)

Vannak időszakosan jelentkező allergiák, illetve olyanok is, amikor a kiváltó allergén folyamatosan jelen van.
Egész évben fennálló allergiák

Házipor atka, penészgomba, állati fehérjék (szőr, toll), és ide sorolhatóak a különböző táplálékallergiák is, amennyiben az allergizáló alapanyagok folyamatosan fogyasztva vannak.

 

Táplálékallergia (Ige közvetítette allergia)
Az táplálékallergia is egy hibás válaszreakciója az immunrendszernek, amely olyankor lép fel, ha a védekező rendszerünk veszélyesnek ítél meg valamilyen ételösszetevőt általában valamilyen fehérjét. Ide sorolhatók például a tojás, a kagyló, a hal, a tej, a mogyoró… stb. 

A csecsemőkori ételallergiák oka az újszülött éretlen, vagyis túlzott áteresztőképességű bélhámrendszere. Ezért nagyon fontos, hogy már csecsemőkorban megalapozzuk a jól működő bélrendszer kialakulását. Megfelelő anyatejes táplálás esetén ez ki is alakul magától.

Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél főként az adalékanyagok, ételszínezékek, tartósítószerek, egyes gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása okozza az érzékenységet.

Ha a bélbaktériumok minőségi és mennyiségi összetétele megváltozik, akkor a bélrendszerben zavar alakul ki: módosulhatnak a lebontási és felszívódási viszonyok, a bélfal áteresztőképessége (ezzel utat készítve az allergiás mechanizmusoknak).
A megnövekedett áteresztőképességű bélfal átengedi a nagyobb molekulatömegű fehérjéket, melyek a hám alatti rétegbe kerülve immunológiai folyamatokat indítanak el. Így fordulhat elő, hogy a beteg egyik napról a másikra az addig fogyasztott élelmiszereket már nem tudja panaszmentesen elfogyasztani. (1)

A bélrendszer karbantartása nagyon fontos, ahogy azt már a böjtről szóló írásainkban is kifejtettük. Immunrendszerünk erősítését csak egy úton tudjuk biztosítani, ha a bélrendszert megerősítjük. Ezt elérhetjük kiegyensúlyozott teljesértékű táplálkozással, böjtöléssel , valamint probiotikumokkal .

A legtöbb betegség kiindulási pontaj a bélrendszer. Ha nem megfelelő a bélflóra összetétele, ha túl sok megemésztetlen táplálék tartózkodik, túl hosszú ideig a bélcsatornában (fehérjék rothadnak, szénhidrátok erjednek),ha nem tudjuk hatékonyan kezelni a sressz-helyzeteket, ha keveset mozgunk és alszunk, ez mind hozzájárulhat ahhoz, hogy immunrendszerünk ne tudja ellátni a feladatait, ezért fogékonyabbak leszünk egyes betegségekre.

Az egyes allergiák tünetei eltérnek egymástól- általános tünetek lehetnek:
– bőrkiütés (az ételhez érve, vagy azt elfogyasztva)-csalákiütés
– bizsergés, viszketés a szájüregben, orrüregben
– gyomor, bélrendszeri tünetek (hasmenés, görcs)
– súlyos esetekben- duzzanat az arcon, szemen, nyelven, garatban
– astma
– anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb esetben lép fel)

Az ilyen típusú allergiák gyógyítása a kiváltó allergén elkerülésével történik. Teljesen ki kell zárni az étkezésből a problémát okozó alkotóelemet!!
Figyeljünk már a vásárlásnál, mert egyes alkotóelemek nem csak önállóan fordulnak elő, hanem adalékanyagként is bekerülhet egyes élelmiszerekbe. Pl.: tejpor, szója, mustár – sok virsliben, felvágottban, szalámiban
Ezért mindig olvassuk el mi van a címkén!!!
Mi is az a keresztreakció?
A keresztreakció akkor jön létre, ha két vagy több allergénnek hasonló fehérje alkotórészét az immunrendszer rosszul ismeri fel. Így egy bizonyos fehérjére allergiás személy olyan allergénre is allergiás választ adhat, ami ez idáig nem okozott panaszt.

Keresztallergia létrejöhet két vagy több élelmiszer, pollenek között, sőt ismeretes pollenek és bizonyos táplálékok keresztaktivitása is. Ha egy bizonyos növény pollenjére kialakult allergia, akkor az arra érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergénként kezelhet.
Keresztreakciók:

Allergének – Alllergiás tünetet kiváltók
Parlagfű – Görögdinnye, sárgadinnye, banán, üröm, dió, gyömbér, fahéj fokhagyma, kamilla
Feketeüröm – Petrezselyem, zellet, paradicsom, sárgarépa, burgonya, uborka, mangó,
Virágpor – kivi, mandula, ánizs, curry
Gabonaliszt – Szója
Nyír – burgonya, sárgarépa, alma, mogyoró, zeller
Dió – szója, gabonaliszt
Sárgarépa – Uborka, petrezselyem, paradicsom, zeller
Földimogyoró – babfélék, tamarind, szenna
Méz – Tamarind
Babfélék – földimogyoró, szentjánoskenyér, mézga
Szója – szentjánoskenyér
Növényi gumik – földimogyoró, szentjánoskenyér, mézga
Tamarind – földimogyoró, mézga
Növényi hashajtók – földimogyoró, mézga
Szentjánoskenyér – szenna, mézga
Latex – gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

(1)- www.allergiainfo.hu

Hosszan lehetne még sorolni a különböző allergiákat, illetve azok kiváltó okait.
Értékes információk olvashatók a következő cikkekben:

Kellemes olvasgatást! 🙂