Napi két csésze kávé is veszélyes a kismamákra

Egy kaliforniai kutatóintézet új tanulmánya szerint a terhesség alatti kávéfogyasztás valós veszélyeket jelenthet, ugyanis az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább 200 milligrammot vagy ezt a mennyiséget meghaladó koffeint fogyasztottak, kétszeresére nőtt a vetélés kockázata.

Napi két csésze kávé is veszélyes a kismamákra
Egy kaliforniai kutatóintézet új tanulmánya szerint a terhesség alatti kávéfogyasztás valós veszélyeket jelenthet, ugyanis az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább 200 milligrammot vagy ezt a mennyiséget meghaladó koffeint fogyasztottak, kétszeresére nőtt a vetélés kockázata. A két csésze kávénak megfelelő mennyiség alatti kávéfogyasztás esetén is nőtt a vetélés kockázata, de itt nem jelentkeztek statisztikailag is kimutatható eltérések.
Egyes kutatók már korábban is felhívták a figyelmet a koffeinfogyasztás és a vetélés megnövekedett kockázatának veszélyére, néhányan azonban úgy vélekedtek, hogy a koffein valódi hatása ebben az időszakban már nem mérhető, mert a terhesség kezdete során reggelente jelentkező hányinger vagy hányás miatt a nők egy része már nem iszik kávét, ami a spontán vetélések miatt torzítja az eredményeket. De-Kun Li és munkatársai az American Journal of Obstetrics and Gynecology c. folyóirat online változatában közzétett tanulmányukban már figyelembe vették ezt a torzító hatást, de az 1063 San Francisco-i hölgyet vizsgáló felmérésükben mégis arra jutottak, hogy a koffeinfogyasztás valós veszélyt jelenthet a vetélés szempontjából.

A felmérésben résztvevő nők 1996 és 1998 októbere között estek teherbe, és miután a laborvizsgálatok során megállapították terhességüket, mindegyikükkel interjút készítettek azzal kapcsolatban, hogy az utolsó menstruációs időszak óta naponta mennyi kávét fogyasztottak: a kutatók azzal számoltak, hogy a 150 milliliteres, szokásos kávéadag (vagyis egy csésze kávé) 100 milligramm koffeint tartalmaz. A nők negyede a terhessége óta egyáltalán nem kávézott, 60%-uk viszont naponta legalább 200 milligrammnyi koffeint juttatott be a szervezetébe, 15%-uk pedig ennél is valamivel többet. Az eredmények azt mutatták, hogy a mérsékelt – a 200 milligramm alatti tartományba eső – kávéfogyasztás során is nő a vetélés valószínűsége, ez az eltérés azonban statisztikailag még nem bizonyult jelentősnek, 200 mg felett azonban már a duplájára (25,45% a kávét fogyasztó csoportban és 12,5% a kávét nem fogyasztó csoportban) nőtt ez a különbség – olvasható a MedPage Today oldalán közölt összefoglalóban.

Li és munkatársai ezek alapján azt javasolják a terhes nőknek, hogy egyáltalán ne, vagy csak kevés kávét igyanak a terhességük alatt, mivel tanulmányuk szerint a napi 200 milligrammnál több kávét fogyasztó nők a terhesség későbbi szakaszában is ki voltak téve a vetélés veszélyének. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a koffein pontosan milyen módon okozhat vetélést: korábbi tanulmányok szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a koffein a méhlepényen átjutva a magzat szervezetébe kerül, amely azonban nem tudja azt megfelelően lebontani, így a koffein hatással lehet a sejtek fejlődésére és ronthatja a méhlepény véráramlását. Az Amerikai Szülészeti Kollégium egyelőre nem változtatja meg jelenlegi álláspontját, amely szerint a terhesség alatti, napi 200 milligrammos kávéfogyasztásnak nincsen értékelhető kockázata.

Forrás: [origo] egészség