Epehólyag és betegségei, diétája, népi gyógymódok

Epehólyag és betegségei

Mi is az az epehólyag?

A máj alatt fekvő körte alakú szerv. Feladata a mában folyamatosan termelt epe tárolása, és étkezéskor a tartalék epének a belekbe juttatása. Az epehólyag és a bél között az összeköttetést egy kis csatorna, az epevezeték biztosítja, beömlését a bélbe pedig egy záróizom szabályozza.

Betegségei nagyobb részt a nőkre jellemzők, ennek oka hormonális eredetű. Ha gond van az epehólyaggal, rendszerint az egész emésztő rendszert érinti, láthatjuk tehát, hogy milyen fontos, hogy szervezetünk ezen része is rendben legyen.

Mi a szerepe az epének?

Az epe a májsejtek által termelt sárgászöld, híg nyákos váladék. A frissen kiválasztott májepe és az epehólyagban levő epe különbözik egymástól. Az előbbi hígabb, az utóbbi töményebb formában tartalmazza az epe alkotóelemeit:

  • epesavakat
  • epefestéket
  • koleszterint
  • lecitint
  • különböző sókat

A máj folyamatosan választja ki az epét, de az emésztésben a táplálkozás szakaszosságának megfelelően epére is csak időnként van szükség.

Az epének az emésztésben fontos szerepe van. Emulgeálja a zsírokat, és egy zsírhasító ferment, a hasnyálmirigy által termelt lipáz aktivitásával a zsírbontás elengedhetetlen alkotóeleme. Ha az epeürülés útjába akadály kerül, pl. kő zárja el a vezetéket, és az nem ürül a bélbe, zsíremésztési zavarok keletkeznek. A széklet az epefesték hiánya miatt világos színű lesz. A kiürülni nem tudó epefesték viszont a májból ismét a vérkeringésbe kerül vissza, és kialakul az a betegség, amelyet sárgaságnak neveznek.

Epehólyag gyulladás: (kolecisztitisz)

Ennek oka rendszerint bakteriális fertőzés. Heveny és idült formája van. A heveny forma kifejlődésekor az epeköves rohamhoz hasonló tüneteket okoz. A jobb bordaív alatt heves fájdalmak, a bordaív alatti izomzat feszülése, láz esetleg hányinger, hányás jelentkezhet. A heveny epehólyag gyulladás szövődménye az epehólyag körüli hashártyagyulladás vagy általános hashártyagyulladás kialakulása lehet. Gyakran a gyulladást epekő váltja ki.

Az idült formában az epehólyag környékén összenövések alakulnak ki, ami a folyamatot tovább súlyosbítja és állandó emésztési zavarokat idézhet elő.

 Epekő

Az epe besűrűsödéséből keletkezik az epekő az epehólyagban. Az epében lévő különböző festékek és sók kikristályosodhatnak, vagy az epeutakban gyulladásos folyamat van. Ilyenkor megváltozik az epe összetétele, és az epében az elhalt hámsejtek körül megindul az epe anyagainak lerakódása. A kövek nem csak az epehólyagban, hanem az epeutakban is kialakulhatnak.

Az epehólyagban lévő kövek változó nagyságúak és alakúak. Van úgy, hogy az egész epehólyagot kitölti egyetlen kő. Alkothatja koleszterin, epefesték, mész. Más esetekben több kisebb kő van jelen, esetleg száz, sőt ezernél is több. Az epeutakban kicsiny kövek találhatóak.

Az epeköves roham lényege az epehólyag vagy az epeutak kő által kiváltott görcsös összehúzódása. A fájdalom a jobb bordaív alatt a legerősebb és a hátba, jobb lapocka alá sugárzik ki.

Eperöntgen- Kolecisztográfia

Gyógyteák, melyek segítenek:

Pitypang gyökér hatóanyagai összehúzódásra késztetik az epehólyagot, így megnő az epefolyadék termelése.  Epekő képződését csökkenti. Benedekfű szabályozza az epeáramlást.

Kipróbálhatjuk még a kakukkfüvet is, mert gyulladáscsökkentő, aszeptikus hatású.

Milyen népi gyógymódok vannak epebántalmak esetén?

– Reggel éhgyomorra igyunk egy evőkanál olívaolajat (hidegen sajtolt olajat)

– Iszappakolás

– Feketeretek és sárgarépa lé (2dl 2x egy nap)

– Savanyúkáposzta lé – egy pohárral étkezés előtt ( négy héten át 1x egy nap)

Fontos tudni!

Az alapos rágás és nyugodt étkezés segít az epebetegségek kialakulásának elkerülésében.

A zsírbevitel drasztikus csökkentése nem javasolt. Hidegen sajtolt olajokat iktassuk be az étkezésbe!