Sajtos brokkolikrémleves
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
30 dkg burgonya
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 ek napraforgóolaj
1 húsleveskocka
2 dl tejszín
Só, őrölt bors
15 dkg cheddar vagy gouda sajt
A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.A hagymát meghámozzuk, fel aprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük.Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult.A sajtot durvára reszeljük.
A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, megborsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk.
A levest előmelegített tányérokba merjük, a maradék sajttal megszórjuk.
A cheddar kemény sajtfajta, amely nevét az angliai Somerset grófságban található Cheddar völgyről kapta. Chester sajtként is ismeretes, és az európai országokban tehéntejből készítik. Ha se cheddar, se gouda sajtunk nincs, a sajtos brokkoli-krémlevest edámi sajttal is készíthetjük.
JÓ ÉTVÁGYAT !