Keresztallergiák

Keresztallergiáról abban az esetben beszélhetünk, ha egy allergén ellen már kialakult reakció, egy, az ahhoz az allergénhez nagyon hasonló másik allergénnel szemben is jelentkezik. Jellemzően ez az adott allergének hasonló szerkezetéből, méretéből adódhat, melyek következtében az immunrendszer azonosként ismeri fel ezeket az anyagokat.

Az egyik leggyakoribb, sokakat érintő allergén a parlagfű, mely gyakran jár együtt keresztreakcióval a görögdinnyére, vagy a banánra. Nyírfa allergia esetén megfigyelhető a zeller, mogyoró, de akár az olyan gyakori alapanyagok, mint az alma, burgonya irányába történő keresztreakció is, melyhez gyakran fekete üröm allergia is társul. A burgonya esetében megfigyelhető kapcsolat, a fűfélékre jelentkező allergia esetén is.  Bizonyos csoportokon belül is gyakran alakul ki keresztreaktivitás. Ilyen például az olajos magvak különböző fajtái (pl.: mandula, dió, kesudió, pisztácia, mogyoró) közötti reakció.

A gabonafélék között is megfigyelhető ez a jelenség, így gyakori az egyidejű allergia a glutén tartalmú búzára, rozsra, árpára, zabra, illetve kukoricára, vagy rizsre. Nem ritka a keresztreakció az olajos magvak és a hüvelyesek között sem, amilyen a borsó, bab, lencse, szója, földi mogyoró. A házi poratka esetében gyakori az együttes allergia a különböző tenger gyümölcseire. Ezen a csoporton belül szintén megfigyelhető egyidejű reakció a rákokra, halakra, kagylókra, csigára, polipra, tintahalra. A szárnyas állatok tojására jelentkező allergia esetén előfordulhat, az állatok húsára és tollára fellépő reakció is.