Allergia

Allergia, örök téma? Ki ételre, ki pollenekre, ki porra, ki fémre. Vajon minek köszönhetjük azt, hogy ennyire elterjed „népbetegség” lett az allergia? Sokan közönnyel veszik tudomásul, hogy idén is előjött az allergiájuk egyes fűfélékre, vagy pollenre. Minden harmadik ember allergiás valamire, de az okát kevesen keresik.

Már a terhesség ideje alatt fokozottan figyelni kell a születendő gyermekekre. Ajánlatosnak mondják, de elvárt lenne, hogy az édesanyák felfüggesszék a dohányzást a terhesség ideje alatt, hiszen a rossz oxigén ellátottság szövődményei a babák későbbi fejlődésében is megmutatkozhatnak. A steril emésztőrendszerrel születő újszülöttnek szüksége van arra is, hogy rövid idő alatt a bélrendszerében nem károsító, az emésztést, felszívódást, magának a bélfalnak a hatékony működését elősegítő mikrobális flóra alakuljon ki.

A hozzáadott tehéntejjel komoly gondokat okozhatunk, hiszen a csecsemő szervezete könnyen allergiás választ küldhet a tolerancia helyett.

A 3-6 éves korban kialakult táplálékallergiák nagyon megnehezíthetik a gyermekek beilleszkedését a közösségbe (például nagyon kevés olyan bölcsőde, óvoda működik, ahol diétás étrend van), nem könnyű egy kisgyerekkel a lemondás élményét elfogadtatni, és esetenként az allergia tényét is nehezen veszik észre a szülők, vagy már olyan fázisban, amikor a gyerekek állapota válságosra fordul.

Nagyon fontos lenne, hogy már a terhesség elején kellő felvilágosításban részesüljenek a kismamák, hiszen így csökkenteni lehetne az allergiás gyerekek számát. Óvodás korban segíteni kell a gergőcöket, hogy ha már diétázni kényszerülnek (liszt, tojás, tej, mogyoró …stb) azért ők se maradjanak ki mindenből. Ma már nagyon sok olyan édességet, rágcsálni valót lehet vásárolni, amelyet alkalmanként az érzékeny gyerekek is fogyaszthatnak. Ezen termékek száma egyre több, de még nem elég sok ahhoz, hogy az áruk mindenki számára elérhető legyen.