Antibiotikum-kezelés a babánál

Megkérdőjelezhetetlen, hogy az antibiotikumokra szükség van, hiszen sok, korábban végzetes megbetegedés vált általuk gyógyíthatóvá. Azonban megvan a maga „árnyoldala” is, hiszen jelentősen károsíthatja a bélflórát, még felnőtteknél is. De mi van, ha a család legkisebb tagjának kell szednie?

Az antibiotikumokat sokan elutasítják, mert úgy gondolják, „többet árt, mint használ”. Ez az elgondolás téves, ugyanis az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek elpusztítják a baktériumokat, vagy meggátolják azok szaporodását – ezzel támogatva a szervezetet, hogy saját erejéből meggyógyulhasson. Sok esetben indokolt és életmentő lehet alkalmazásuk, de fontos, hogy –főleg gyermekeknél- csakis orvos javaslatára lehet alkalmazni, szigorúan a szakértő utasítása szerint.

 

Antibiotikum kúra – pontosan mire való?

Ahogyan az elnevezése is mutatja, az antibiotikumok a bakteriális fertőzések gyógyításában játszanak szerepet és –bár sokak nem tudják- nem alkalmasak vírusos megbetegedések kezelésére! Kivételt képez, ha a vírusfertőzéseket bakteriális felülfertőződés követi, mert ilyenkor már indokolt lehet az antibiotikumos kezelés a gyógyulás érdekében, de megállapításához minden esetben orvos véleménye szükséges! Megfelelő használatukkal sikeresen és könnyedén legyőzhetőek olyan megbetegedések, melyek korábban akár halálos kimenetelűek is lehettek.

 

MEGELŐZNI a legegyszerűbb!

Köztudott, hogy az antibiotikum kezeléseknek is lehetnek mellékhatásai. Mivel ezek a gyógyszerek „nem válogatnak” a baktériumok elpusztításában, károsíthatják az egyébként egészséges baktériumok által alkotott bélflórát. Különösen igaz ez a legkisebbeknél, melynek következménye lehet hasmenés, vagy egyéb bélrendszeri probléma kialakulása. Kisbabáknál ezért különösen fontos, hogy már a kúra alatt pótoljuk ezeket a „jótékony baktériumokat”, speciálisan, számukra kifejlesztett élőflórás vagy probiotikus készítménnyel.