Csokoládéval megelőzhető az elhízás

A kakaóban lévő antioxidánsok megállítják a súlygyarapodást, illetve csökkentik a vércukorszintet – derül ki egy friss kutatásból, amelynek alapján az étcsokoládé flavonoidjai akár kulcsszerepet is játszhatnak a járványszerűen terjedő elhízás visszaszorításában.

Az édességet régóta hibáztatják a túlsúly egyik fő okaként, ám valójában képes csökkenteni a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, a vérnyomást, valamint előmozdítani a szív teljesítőképességének javulását. Ha mindez még nem volna elég, a tudósok véleménye alapján az étcsokoládé serkenti a kognitív folyamatokat és csökkenti az éhségérzetet is.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szakfolyóiratban megjelent eredmények arról tanúskodnak, hogy a kakaóban megtalálható egyik antioxidáns megakadályozta az egerek súlygyarapodását, valamint csökkentette azok vércukorszintjét egy kísérlet során.

Dr. Andrew Neilson és kollégái elmagyarázták, hogy mindez az étcsokoládé alapösszetevőjének, a kakaónak tudható be, ami a létező egyik leggazdagabb flavonoid-forrás.

Ez jó hír, hiszen az antioxidánsok, amelyek közé a flavonoidok is tartoznak, bizonyítottan felveszik a harcot a túlsúllyal és a kettes típusú cukorbetegséggel. A flavonoidoknak azonban nem mindegyik fajtája egyformán hasznos, noha a kakaóban többféle változat is előfordul.

A szakértők különböző étrendre fogták kísérleti egerek csoportjait: zsíros, zsírszegény, illetve zsíros, de flavonoidokkal dúsított diétára. Világossá vált, hogy az úgynevezett oligomer-procianidinek idézik elő a legnagyobb változást a súlytartásban zsírdús étrend mellett. Ez a glükóztoleranciát is javította, amivel lehetséges a kettes típusú cukorbetegség megelőzése.

forrás:medipress.hu