Elhízás szerepe az autoimmun betegségeknél

Az Autoimmunity Reviews szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmányában Yehuda Shoenfeld, a Tel Aviv-i Egyetem professzora azt állítja, hogy az obezitás jelentős szerepet játszik a Crohn-betegség, a szklerózis multiplex és más autoimmun betegségek kiváltásában és meghosszabbításában.

A kutatás szerint az elhízás következtében elveszik a szervezet védekező öntoleranciája, amely ideális környezetet biztosít az autoimmun betegségek számára, és olyan gyulladást elősegítő környezetet hoz létre, amely nagy valószínűséggel súlyosbítja a betegség progresszióját, és akadályozza a kezelését.

„Már régóta ismerjük az autoimmun betegségek kórokainak hosszú listáját, a fertőzéseket, a dohányzást, a növényvédőszereket, a vitaminhiányt és így tovább. Az utóbbi öt évben azonban egy újabb tényező is megjelent, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk: ez pedig az elhízás” – mondta Shoenfeld professzor. „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ népességének mintegy 35 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és több mint tíz autoimmun betegség hozható egyértelmű összefüggésbe a túlsúllyal. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az obezitást is vizsgáljuk az ilyen betegségek kórélettanában.”

A Tel Aviv-i Egyetem munkatársai saját kutatásukon kívül a világ különböző részein végzett 329 kutatás szisztematikus áttekintését is elkészítették, amelyek mind az elhízás, az adipokinek (az immunválaszban is szerepet játszó, a zsírszövetek által felszabadított vegyületek) és az immunrendszerrel összefüggő betegségek, például a rheumatoid arthritisz, a szklerózis multiplex, az 1-es típusú diabétesz, a pikkelysömör, a gyulladásos bélbetegség, a pikkelysömörös ízületi gyulladás és a Hashimoto thyreioditis közötti összefüggést vizsgálták.

Shoenfeld professzor elmondta, kutatásuk és az áttekintett kísérleti adatok alapján kijelenthető, hogy az adipokinek nyilvánvalóan szerepet játszanak az autoimmun betegségek patogenezisében.

A kutatók szklerózis multiplexben szenvedő egérpopulációkon is végeztek egy kísérletet, amelyben az állatok telítetlen zsírokban gazdag mediterrán étrenden éltek. Kiderült, hogy a D-vitamin hiány is az elhízás egyik eredménye, és amint ezt helyreállították, enyhült a betegséggel összefüggő paralízis és veseleromlás, és az egerek prognózisa és túlélése is javult.

medipress.hu