A grapefruit-lé meggátolja az elhízást?

A PlosOne című lapban nemrégiben tették közzé a Kalifornia Egyetem szakembereinek legújabb felfedezését, miszerint azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrend mellett tiszta, rostmentes grapefruit levet fogyasztottak, 18 százalékkal kevesebb súlyt szedtek magukra, mint azok, amelyek ugyanilyen étrend mellett vizet ittak.

A gyümölcslevet fogyasztó rágcsálóknak emellett a vércukor-, az inzulin-, valamint a triaciglicerol-szintjük is javult. A kutatást vezető Andreas Stahl és Joseph Napoli egyaránt meglepődött az eredményeken, jóllehet a hollywoodi diétákban már felbukkant a grapefruit jótékony hatása, ám ennek eddig semmilyen tudományos bizonyítéka nem volt.

A mostani kísérlet során a szakemberek hat csoportra osztották a vizsgált egereket. Az kontrollcsoport tagjai csak vizet ittak, a többi csoport pedig különféle koncentrációjú grapefruit-levet kapott. A vizsgálat végén azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrenden éltek és higított grapefruit-levet ittak, nem csak kevésbé híztak meg, de a vércukor- és az inzulinszintjük is jelentős javulást mutatott.

A szakemberek két olyan egércsoportot is összehasonlítottak, melyek közül az egyik olyan bioaktív összetevőket kapott a grapefruit-lébe keverve, amely a súlycsökkentésben fontos szerepet játszik, a másik pedig metformint, ami egy vércukorszint-csökkentő orvosság. A vizsgálat végén kiderült, hogy ugyanolyan étrend mellett a két csoport között nem mutatkozott különbség, vagyis a grapefruit-lé ugyanolyan mértékben képes csökkenteni a vércukorszintet, mint a receptre felírt orvosság. Amint azt Stahl megjegyezte, a grapefruit-lében számos aktív összetevő található, melyek működését még egyelőre a szakemberek sem értik, ezért még további vizsgálatok elvégzésére készülnek, hiszen az elhízás és az inzulinrezisztencia sokakat érintő probléma, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy minél hatékonyabb megoldást sikerüljön találni rájuk.

medipress.hu