Már szülés előtt elkezdődhet a szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió fajtáinak azonosításakor kiderült, hogy szélsőséges esetben már a várandósság során jelentkezhetnek a tünetek.

A szülés utáni depresszió minden tizedik kismamát érinti. A legtöbben röviddel a szülés után tapasztalják a panaszokat, akár fél éves késéssel. Egy friss kutatás szerint azonban már a terhesség során jelentkezhetnek a tünetek azoknál, akik a legsúlyosabb fajtában szenvednek.

Az Észak-karolinai Egyetem munkatársai szerint három klinikai jellemző segítségével lehet azonosítani a diagnózis típusát. Ezek a következők:

1. A tünetek jelentkezésének ideje: szülés előtt vagy után.

2. A tünetek súlyossága, beleértve az esetleges öngyilkosságra vonatkozó gondolatokat, illetve a korábbi hangulatzavart.

3. Szövődmények felmerülése a várandósság és a szülés alatt.

Mindhárom tényező nagymértékben befolyásolja a kilátásokat és a szükséges kezelést – állítják a szakértők.

„Az orvosoknak tisztában kell lenniük a szülés utáni depresszió széles skálájával” – nyilatkozta Samantha Meltzer-Brody, a Női Hangulatzavar Központ főorvosa. „Most már tudjuk, hogy a betegség már a várandósság során jelentkezhet. A különbségek megértése hatással bír a szűrés folyamatára, a diagnózisra, a kezelésre és a további kutatásokra” – tette hozzá a szakember, aki csapatával együtt több mint 10 000 nőt vett górcső alá.

medipress.hu