Reflux

Napjainkban igen sokakat érintő probléma a reflux betegség, mely leginkább a ma legjellemzőbb életmódbeli szokásokból következik, amilyen például a rendszertelen, ritka és nagy mennyiségű étkezés. Természetesen a betegség kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. A megnövekedett gyomorsav elválasztás, a túlsúly, a kései, lefekvés előtti étkezés szintén elősegíthetik a betegség kialakulását.

A megoldás éppen ezért egyrészt életmódbeli változtatásokkal, másrészt ezen belül táplálkozásbeli változtatásokkal érhető el. Életmód tekintetében szükséges a rendszeres, lehetőleg azonos időpontban történő, kisebb mennyiségű étkezések bevezetése. Lefekvés előtt közvetlenül már nem ajánlott nagy mennyiségű ételek fogyasztása. Túlsúly esetén rendszeres mozgással, a táplálkozás megváltoztatásával, testtömeg csökkenés érhető el, mely a tünetek (mellkasi nyomás, fájdalom, gyomorégés, gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása, köhögés) enyhítését segítheti.

Lehetőleg kerüljük a csípős, erősen fűszerezett, vagy sózott ételeket. A szénsavas, vagy koffein tartalmú italok (energiaital, kávé, fekete tea), zsíros ételek, az alkohol és a csokoládé szintén kerülendőek. A menta, borsmenta szintén ingerlő hatású lehet, jótékonyan hathat viszont a nyálelválasztást fokozó rágógumi, vagy cukorka. Gyógyszeres kezelés, különböző szopogató tabletták alkalmazása is szükségessé válhat.