A szerető anya az agysejtek növekedésének serkentésével fejleszti gyermeke intelligenciáját

A legújabb kutatás kimutatta, hogy az anya jelenléte pozitív hatást gyakorol gyermeke idegsejtjeinek kialakulására.

A Current Biology szakfolyóiratban publikált eredmények elsőként bizonyítják azt, hogy az ilyen természetes, korai kötődéses magatartások, köztük a fészkelés, a szoptatás és a gondozás, befolyásolják a születés utáni agyi fejlődés fő szakaszait.

„Kutatásunk megmutatja, hogyan segíti az anya szenzoros stimulációja emlősökben a csecsemő növekvő agyának formálását, segít meghatározni a gondozás szerepét az egészséges agyi fejlődésben, és segít jobban megismernünk a jó anyaság általános ismérveit” – magyarázta a kutatás vezetője, Regina Sullivan, a New York Egyetem professzora. „A kutatás azt is segít megmagyarázni, hogyan járulhat hozzá, legalábbis részben, az anya gondoskodása a kicsinyek viselkedésében tapasztalható jelentős eltérésekhez az állatokban és az emberben hasonló háttér mellett, vagy egységes, kötött kultúrák esetében is.”

Kísérletükben az amerikai kutatók újszülött patkányokat vizsgáltak, és kimutatták, hogy mialatt anyjuk védte, melegítette és táplálta őket, az idegsejtjeik jobban növekedtek és jobban kommunikáltak egymással. A több mint százórányi videofelvétel és a kölykök agyának elektromos értékeinek elemzése azt mutatta, hogy az anya és kicsinye közötti kötődés közvetlenül alakítja a korai idegműködést.

A kísérletből kiderült, hogy az anya jelenléte a fészekben szabályozta és kontrollálta az elektromos jeltovábbítást a kölykök agyában. A „lassú hullámú” neurális jeltovábbítási minták, amelyek az emlős agyi fejlődés kezdeti szakaszaiban tapasztalhatók a 12-20 napos patkányokban nagyon hasonlítanak azokra, amelyek az emberekben mutathatók ki meditálás és az alvás-ébrenlét ciklusokhoz, illetve erős koncentrálás közben. Ez arra utal, hogy amikor a patkányok az anyjukkal voltak, az agyuk fokozott idegsejtképződésen esett át. Ezzel szemben amikor az anyjuk nem volt jelen, az agyműködésük szabálytalanabbnak bizonyult.

forrás- medipress.hu