Tea receptek

Tej-tea

Hozzávalók:

  • 1 l tej,
  • 2 kávéskanál tealevél vagy 2 filter fekete tea,
  • cukor,
  • citrom- vagy narancshéj.

Elkészítés:

A tejet felforraljuk és amikor forr, beletesszük a teát. A tűzről levesszük, többször megkeverjük és 10 percnyi állás után leszűrjük. Ízlés szerint édesítve, jól behűtve fogyasztjuk. Ízesíthetjük egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjjal is.

Meleg limonádé

Hozzávalók:

  • 6 tojássárgája,
  • 6 kanál porcukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 2 citrom leve,
  • 1 narancs leve,
  • ½ liter forró tea.

Elkészítés:

A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom- és a narancshéjat és belefacsarjuk a citromok és a narancs levét is. Beleöntjük a forró teát és állandóan kevergetjük, nehogy összesűrűsödjön benne a tojás. Puncsos pohárban adjuk asztalra.

Narancsos-rumos kefir

Hozzávalók:

  • 1 pohár kefir,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • csipetnyi narancshéj,
  • 2 dl erős tea,
  • rum vagy konyak.

Elkészítés:

A kefirt, a vaníliás cukrot és a narancshéjat jól összekeverjük. Két deci erős teát készítünk és amikor kihűlt a kefires keverékbe öntjük. Tetszés szerint rummal ízesítjük, majd jégbe hűtve, szívószállal tálaljuk.

Jeges zöld tea szilvalével

Hozzávalók:

  • 3 dl víz,
  • 3 filter zöld tea,
  • 1,25 dl száraz fehérbor,
  • 1 rúd vanília,
  • szilvalé,
  • 2 evőkanál cukor.

Elkészítés:

A vizet felforraljuk, majd beletesszük a tea filtereket. Néhány percnyi áztatás után belekeverjük a cukrot és a vaníliáét. A szilvalét és a bort akkor adjuk hozzá, amikor már langyos. Jéghidegen tálaljuk.

 

 

Datolyaital

 

Hozzávalók:

1 kis doboz szárított datolya

3 egész citrom

3 dl narancsszörp

3 dl vodka

3 dl rum

4 zacskó Earl Grey filteres tea

 

Elkészítés: A préselt datolyát kimagozom, és nagyon apróra összevágom. Háromliteres befőttes üvegbe rakom és ráöntöm a narancsszörpöt, a vodkát és a rumot. Rácsavarom a citromok levét. A teából egy liternyi erős italt főzök, majd a forró teával feltöltöm az üveget. Az egészet jól összekeverem és hagyom, hogy kihűljön. Ezután befedem, és a hűtőszekrényben két hétig érlelem. Végül finom szűrőn leszűröm és kis palackokba töltve, jól ledugaszolom. A hűtőszekrényben tárolom. Édes sütemények mellé rendkívül finom.