Transzzsírsavak

Bár a telítetlen zsírsavak fogyasztása a szervezet számára kedvező hatású, bizonyos körülmények között, olyan kémiai változásokon mennek át ezek a vegyületek, melyek következtében szerkezetük megváltozik, transzzsírsavakká alakulnak. Ilyen folyamat természetes úton jelentkezik kérődző állatok esetében, ezáltal transzzsírsav megtalálható a marhahúsban, illetve a tejben és az ebből készült tejtermékekben.

Ipari körülmények között, a margarin előállítási folyamata során a növényi olajok hidrogenizálása alkalmával is hasonló átalakulás zajlik le, ezáltal transzzsírsavak keletkeznek. Manapság, ezeknek az élelmiszergyártási folyamatoknak a fejlesztésével, a gyártók képesek kiküszöbölni ezeket a káros folyamatokat, jobb minőségű margarinokat előállítva. Ennek ellenére bizonyos termékekben ugyanúgy megtalálhatóak a hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékok.

A legjellemzőbbek a tortabevonók, rosszabb minőségű csokoládék, nápolyik, kekszek, ezeket a termékeket érdemes kerülni. 2013 óta azonban rendeletben szabályozzák a forgalomba hozható élelmiszerek maximális transzzsírsav tartalmát annak érdekében, hogy a lakosság transzzsírsav fogyasztása minél alacsonyabb szintet érjen el. A transzzsírsavak káros élettani hatásai közé tartozik például a koleszterin szint növelése, ezért bevitelének csökkentése jelentős szerepet játszik egészségünk megőrzésében.