Tudtad-e az olajpálmáról?

TUDTAD-E, HOGY
-az olajpálma kizárólag nedves, trópusi vidékeken termeszthető. A világ pálmaolaj-
termelésének 87%-át ma Indonézia és Malajzia szolgáltatja. Ezen kívül még Nigéria,
Thaiföld, Kolumbia, Pápua Új-Guinea, Elefántcsontpart, India és Brazília állít elő pálmaolajat.
-a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról értelmében a közétkeztetésben kókusz- és pálmazsírsütéshez, főzéshez nem használható.
-az olajpálma egy csonthéjas gyümölcs.
-becslések szerint világszerte a pálmaolaj 74%-a az élelmiszerekben, 24%-a pedig ipari
felhasználás céljából kerül hasznosításra.
-a kókuszolaj könnyen emészthető, közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigliceridekben (MCT zsírok) bővelkedik, ezért emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek, májbetegeknek javasolt a (mértékletes) fogyasztása az alultápláltság megelőzése érdekében
Az olajpálma és a pálmaolaj kapcsolata
Az olajpálma Elaeis guineensis) egy ősi növény, amely vadon nő Nyugat-Afrikában, de termesztik a
trópusokon másutt is, főleg Délkelet-Ázsiában. A gyümölcséből kivont olaját ételként és
gyógyszerként egyaránt használták elődeink. A legkorábbi archeológiai bizonyíték is erre utal: egy
ötezer éves egyiptomi sírban lévő cserépedényben találtak pálmaolaj maradékot.
Az olajpálma termése szoros fürtöt formál. A magház három rétegből áll:
– a külső termésfalból (héj),
– egy középső rétegből (külső húsos, olajtartalmú réteg), illetve
– egy belső rétegből (kemény héj, amely a magot rejti, ez a mag táplálószövete, amely olajat és
szénhidrátraktárat tartalmaz). A gyümölcs húsából kinyert pálmaolaj nem azonos a pálmamagolajjal, amelyet a gyümölcs magjából állítanak elő.
Az olajhoz többféle módszerrel is hozzá lehet jutni,ezek közül a leggyakoribb a nedves, illetve a
száraz eljárás. A nyers pálmaolaj jó minősége ellenére az élelmiszeripar egy lágy és világos színű
olajat kíván meg, amelyhez kémiai vagy fizikai finomítási módszerek szükségesek.
2012-BEN A PÁLMAOLAJ SZOLGÁLTATTA A VILÁG ZSÍR- ÉS OLAJTERMELÉSÉNEK 32%-ÁT.
A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú növényi eredetű zsiradék, emiatt
pálmazsírnak is nevezik. A nyers pálmaolaj jelentős karotinoid tartalma révén vörös színű.
Európában a pálmaolajat elsősorban mégis finomított (kifehérítve, szagtalanítva) formában
árusítják. Az eljárás során a legtöbb karotinoid és az olaj E-vitamin-tartalmának egy része is elvész a
termékből, számos egyéb hasznos tápanyaggal együtt.
A pálmaolaj eredete :
A XIX. századi ipari forradalom során Európában megnőtt a kereslet a pálmaolaj iránt, ezzel a
nemzetközi kereskedelme is felélénkült, a gőzgépek síkosítójaként és más masinákhoz, valamint
szappangyártásra használták. A pálmaolaj-kereskedelem alternatívát nyújtott az illegális rabszolga-
kereskedelemmel szemben és hozzájárult annak hanyatlásához Nyugat-Afrikában. 1848-ban a
hollandok vitték az első afrikai olajpálma-palántákat a Távol-Keletre, ahol később a kelet-ázsiai
olajpálmaipar fel is virágzott
MTA (Magyar Táplálkozási Akadémia)
Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/dietinfo.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 47