A túl sok cukor demenciához vezethet

A magas cukortartalmú étrend nem csak hízáshoz vezethet, de az agyat is károsíthatja – derül ki a berlini Charité University Medical Centre friss kutatásából, amely a Scientific American című szaklapban került publikálásra.

Azt korábban is tudtuk, hogy a túl sok cukor túlsúlyhoz vezethet, de a friss tanulmány nem várt összefüggésekre is rámutat: elsősorban arra, hogy az agyműködésünk is gyengülhet, ha túl sok édességet veszünk magunkhoz.

A magas glükóz-szint az egészséges felnőttek memóriáját jelentős mértékben rombolja, így akár idővel demenciához is vezethet. Korábbi tanulmányokat is idéz a kutatás, amelyekből kiderül, hogy a cukorbetegség, amely a vér magas glükóz-tartalmával jár, növeli a demencia kialakulásának esélyeit. Kiderült, hogy a vér magas cukorszintje összefüggésbe hozható a kisebb hippokampusszal, amely az agynak a memóriáért felelős területe.

Nem csak a cukorbetegségben szenvedő, de az egészséges páciensek esetében is megfigyelhető ez az összefüggés: 141 egészséges felnőtt glükóz-szintjét vizsgálták rövid- és hosszútávon, akik különféle memória-teszteket töltöttek ki.  Ezután MRI-vizsgálat segítségével vizsgálták meg a hippokampuszukat, é kiderült, hogy minél magasabb a vérük glükóz-szintje, annál gyengébben teljesítenek a teszteken.

Ezzel együtt Agnes Flöel neurológus, a kutatás egyik vezetője, elmondta, hogy további vizsgálatokra van szükség, hiszen még mindig nem állíthatják teljes bizonyossággal, hogy agyunk épsége és cukorfogyasztási szokásaik között komoly összefüggés van.

forrás– medipress.hu