A heveny bélhurut – hasmenés diétája

Heveny hasmenés esetén az első feladat az elvesztett folyadék és pótlása a kiszáradás megakadályozására.

A betegnek bőven adjunk teát, sós teát, gyümölcslevet, ásványvizet, sós nyáklevest vagy zsírtalanított húslevest. A sózott lágy tojást a beteg szívesen fogyasztja. A második naptól javasolt az ún. BRAT banánt, rizst, alma-szószt, pirítóst tartalmazó) diéta, majd a heveny gyomorhurutnál felsorolt ételekkel, nyáklevesekkel, vízben főtt burgonyával stb. bővíthető az étrend. Későbbiekben a diéta megfelel a rost-és fűszerszegény étrend követelményeinek

Számos emésztőrendszeri betegség tünete lehet a hasmenés, melynek kezelésében a megfelelő étrend különösen fontos szerepet tölt be. Hátterében leggyakrabban táplálkozási hibák, ételmérgezések és fertőzések, baktérium-, vírusfertőzés áll, valamint jellegzetes tünetként jelentkezik felszívódási zavarok és minden heveny és idült gyomor-bélgyulladás esetén is.

 A hasmenés diétája több lépésből áll a beteg állapotától függően a táplálékok körének fokozatos bővítésével.

1. Az első szakaszban csak a megfelelő folyadékpótlásról (cukor nélküli tea, zöldségfőzet) kell gondoskodni.

2. Ezután a főként keményítőtartalmú táplálékok kerülnek szóba, mint a jól ismert rántott leves, főtt burgonya, pirított kenyér, főtt rizs, reszelt alma stb.

3.Később építhetők az étrendbe a zsírszegény állati eredetű fehérjeforrások, a sovány húsok (eleinte főzve vagy zsiradék nélkül sütve, párolva), sonkafélék, tehéntúró, tojás.

4. Végül kerülnek sorra a nem durva rostozatú zöldségfélék, egyéb gyümölcsök, adott esetben áttörve, átpasszírozva. Ekkor már az étrendet az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően kell összeállítani, különösen odafigyelve a zsírszegénység megvalósítására az alapanyagok és az ételkészítés terén is, valamint arra, hogy a fűszerezés kímélő legyen, kerülve a csípős fűszerek alkalmazását.