A karácsony dietetikus szemmel

Elkezdődött a karácsonyi őrület. Sokunkat felidegesít, hogy már október óta a karácsonyi díszek között kell cikázni bármelyik bevásároló egységben, már jó egy hónapja kikerültek a mikulásfigurák a polcokra, megjelentek a különböző ömlesztett szaloncukrok, a város fénybe borult-de minek?

De tegyük félre az indulatokat. Az egyik leginkább családi ünnepünk közeleg, sőt már itt van a nyakunkon! Hogyan készüljünk fel erre, hogy a kassza se merüljön ki, illetve, a minden évben felmerülő kérdésre keressük a választ ebben a hónapban- mit tegyünk a fa alá, mi kerüljön az asztalra?

Az Életmód és Gyerekek rovatunkban megpróbálunk ötleteket adni, miket lehet készíteni saját kezűleg, ami érdekes és hasznos is lehet egyben. A saját kezűleg elkészített ajándék sokkal inkább szívhez szólóbb, illetve ebben az ajándék-kínálat rengetegben sokkal eredetibb, ötletesebb ajándékot tudunk mi alkotni.

Vannak olyan családok, ahol a megszokott menü van minden évben az asztalon, mások váltogatják a rég bevált recepteket, és nagyon kevesen kipróbálnak néhány új fogást. Összegyűjtöttünk jó csokor receptet azokból a receptekből, melyek az asztalra kerülhetnek eme jelentős ünnep alkalmával.

Nagy gondban lehetnek azok a családok, ahol évközben kiderült, hogy valamelyik családtag beteg (cukorbeteg, szívbeteg, lisztérzékeny, bél problémái vannak…stb) . Nekik is segítünk, hogy mit szabad ilyenkor fogyasztani és mit nem.

 

Ötletek, amiket érdemes megfogadni:

  • Igyekezzük általunk jól ismert helyről megszerezni az ünnepi fogások alapanyagait (hal, hús, már…stb)
  • Ha lehet, ilyenkor se hagyjuk le az asztalról a zöldségköretet, gyümölcsöt- esetleg gyümölcssaláta formájában.
  • Tartsunk az ünnepek előtt két-három húsmentes napot, így nem terheljük le annyira a szervezetet a nagy étkezések során.
  • Ha szeretjük az aszalt gyümölcsöket, készíthetünk belőle tálat az asztalra, akár díszként is- de csemegeként sem utolsó.
  • Próbáljuk meg nem felhalmozni a süteményeket – ha beigli készül, ne készítsünk mellé még három fajta édességet, mert az ember addig eszi, míg van- így elkerülhetjük, hogy januárban az egész ruhatárunkat le kelljen cserélni.
  • Vonjuk be a gyerekeket is az előkészületekbe, nem csak örök élményt, emléket jelent ez nekik, de sok mindent elleshetnek ilyenkor.
  • Ha esetleg egy kutyus vagy egy macska is lakik velünk, figyeljünk arra, hogy a csillogós díszek, szaloncukor ne kerüljön legalulra, mert könnyen leránthatják, akár a fával együtt.