Anémiák

A vérszegénység kialakulásának hátterében számos kiváltó ok állhat, ezek alapján az anémiákat csoportokba soroljuk. Az alkalmazott kezelés és étrend ennek megfelelően változik.

Vashiányos anémia esetén is számos kiváltó ok kivizsgálása történik. Létrejöhet megnövekedett veszteség miatt (vérveszteség, műtét, trauma, stb miatt), megnövekedett igény miatt (menstruáció, terhesség, szoptatás, stb), alacsony bevitel miatt (hiányos táplálkozás, stb). A vas felszívódása állati eredetű forrásokból jóval hatékonyabb, mint növényi eredetűekből, az adott élelmiszer vastartalma mellett ezt is figyelembe kell venni a vas pótlásakor. A napi ajánlott mennyiség gyermekeknél és férfiaknál 10 mg, 10 év feletti lányoknál és nőknél 15 mg, terhesség alatt a szükséglet növekszik, 60 év felett csökken. Segíti a felszívódást a c – vitamin bevitel, azonban a magas rosttartalom, a gyakori kávé, tea fogyasztás rontja. Magas a vastartalma a húsoknak, húskészítményeknek, szójának, máknak, tojássárgájának.

A vérszegénység másik csoportja a folsavhiányos anémia, mely adódhat elégtelen bevitelből, felszívódási zavarból, fokozott ürítésből, fokozott szükségletből, de alkoholizmus következménye is lehet. Felnőttek napi szükséglete 200 mikrogram, melyet belsőségek, tojás, zöld színű zöldségek fogyasztásával biztosíthatunk szervezetünk számára.

Az anaemia perniciosa B12 – vitamin hiány következtében alakul ki. A kezelés része a B12 – vitamin injekciós pótlása, húsok, máj gyakori fogyasztása.