Alkohol

Bár napjainkban egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a vörösbor fogyasztása jótékony hatással van az egészség megőrzésére, a rendszeres alkohol fogyasztás ennek ellenére nem ajánlott. A szív-, és érrendszeri megbetegedések esetében jelentkező védő hatás, csak bizonyos életkor felett jelentkezik, fiatal korban nem, azonban a rászokás veszélyét növelheti, ezért elmondható, hogy a fiatal felnőtt kori alkoholfogyasztásnak nincs egészség megőrző szerepe.

Az elfogyasztható mennyiség nők esetében egy, férfiaknál két egység. Egy egységnek felel meg 1 dl bor, 2 dl sör, 2 cl égetett szesz.

A nyári melegben fokozottan figyeljünk a lehetséges veszélyekre, a hűtött alkoholos italok könnyen becsaphatnak, hamar a fejünkbe szállhatnak.

Az alkohol védő hatását természetesen egyéb módokon is elérhetjük, helyes táplálkozással és rendszeres mozgással sokkal hatékonyabb eredményeket érhetünk el ezen a téren.

Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy számos káros hatása is lehet szervezetünkre, növeli egyes betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a mellrák, vagy májbetegségek. Kis mennyiségű (egy egységnyi), maximum heti 1-2 alkalommal fogyasztott alkohol, étkezéshez kötve, valószínűleg nem jár negatív következményekkel.